Биенале на хартиеното изкуство 2013

 

Откриване на 16 май от 18.00 часа

 

 

Изложбата е част от проявите на Второто биенале на хартиеното изкуство, което се провежда в рамките на София Хартиен Арт Фестивал 2013. Насто-щото издание е с широко международно участие и обхваща 19 експозиции в различни зали на София.

 

 

Селекцията от произведения, обединени под надслов "Послания от светлина",  акцентира върху спецификата на хартиеното изкуство през призмата на традициите в различни култури по света. Съчетавайки в крехката си структура първичност и изящество, ефирност и игра, елегантност и гротеска, обикновеност и магичност, хартията е материал, който дава на авторите безкрайни възможности за творческо преосмисляне на света.

 

 

Много от произведенията са изградени като природни форми, други съдържат в себе си еле-менти от писменост, фолклорни традиции, поетични откровения. Използвани са различни технологии за ръчно отливане на хартия, както и рециклирани и отпадъчни хартии. Въображението и артистичната свобода, с които авторите посягат към хартията, я превръщат от банален материал на ежедневието в изящно духовно послание.

 

 

 

 

Експозицията показва 13 автори с 27 произведения: Харълд Метцлер - Австрия, Ева Токер Аржетина, Гейл Стиф и Джесика Уонг Австралия, Ирене Рамензее и Хелене Чахер – Германия, Сун Йонг Канг - Корея, Вероник Сапин – Франция, Йошио Хасегава – Япония, Фери Стъвърман – Холандия, Магда Собон – Полша, Оди Бернар – Франция и Катрин Дардел – Швейцария.

 

 

Чети и: Изложба на корейски скулптури вдъновени от природата

 

 

Голяма  част от участниците са членове на световната асоциация на авторите, работещи с хартия – IAPMA. Много от тях идват у нас специално за фестивала и представянията, включени в програмата му. Хелене Чахер е дългогодишен председател на асоциацията и чрез конгресите за хартиено изкуство, които се организират всяка година успешно се представят новите тенденции в това изкуство.

 

 

Изложбата в СГХГ (17 май – 2 юни 2013) ще бъде съпътствана от две представяния: за рециклирана хартия и нейните продукти, внасящи нови тенденции в създаването на различни конструкции и лекция "Хартията в Китай" на Лу Ян Грейсли, куратор на световни събития за скулптура.

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт