Нов ехиден академизъм

 

В галерия "Тереза арт" Варна

 

 

Изложба на Иван Кюранов, Генади Гатев, RASSIM, Свилен Стефанов, Росен Тошев и Борис Сергинов в галерия "Тереза арт" – това е събитие, носещо знака на съществувалата през 90-те години група XXL. В конкретния случай от групата отправят специални покани за участие към Цветан Кръстев и Сашо Стоицов, поради изключителните им заслуги за съвременното изкуство и историята и идеологията на XXL. Новото е, че авторите на инсталации, видеоарт и пърформанси от легендарната формация и едноименна столична галерия днес работят преднамрено в полето на класическите изобразителни медии.

 

 

 

 

Изложбата пародира традиционните техники (RASSIM), показва фотографски и компютърно манипулирани образи (Гатев, Тошев и Сергинов), наративен постекспресионизъм (Стефанов) и преформатирането на наследството на автоматичното рисуване (Кюранов). Работата с дигиталния образ, фотографското изображение и текста, разположени на територията на живописта създават двойнствен визуален конструкт, който не е “живопис” в нейното обичайно значение.

 

 

Чети и: Биенале на хартиеното изкуство 2013

 

 

Живописта на тези автори безспорно е изпълнена с концептуални флуиди, но в същото време тя е естествено веществена –  неизменна в традиционната си хедонистична воля за правене, възприемане и притежаване. В колаборацията между концептуално и пластично не е изключено да бъдат открити и арогантно консервативни нотки. Това е еклектиката на грижливото отглеждане на идеологията на лимитирана разумност, според която нищо в изкуството не може да бъде от решаващо значение и е възможно абсолютно всичко. Живопис и забавление, презрение към всякакви ограничения. Нов ехиден академизъм  с марка XXL.

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт