Богдан Александров с концептуална живопис в "Юзина"

 

Drop frame… Portraits in Motion

 

 

      
На 16 май (четвъртък) в галерия "Юзина" ще бъде открита изложба-живопис на Богдан Александров – “Drop frame…Portraits in Motion” с куратор проф. Свилен Стефанов. Изложбата включва абстрактни голямоформатни платна с портретна концептуална живопис. Картините ще бъдат изложени в пространството на галерията до 2 юни. Това е изложбата, с която галерия "Юзина" ще участва и в Нощта на музеите на 18 май.

 

 

"Новите платна на Богдан Александров в галерия "Юзина"“ са сякаш логично продължение на миналогодишната му изложба в галерия „"Райко Алексиев". Този автор и сега залага на фигурална, най-често портретна живопис, в която образът е чужденец на собствената си живописна същност. Това е така, защото той обича да проблематизира и иронизира "очевидните" и "самопонятни" стойности.

 

 

Спомням си негови абстрактни картини, в които мазките стояха дотолкова преднамерено в своята рационална повтаряемост, че накрая възприятието отиваше по-скоро в посоката на концептуален анализ, отколкото към вчустването в присъщите на живописта свойства.

 

 

И сега е същото, доколкото в тази изложба образите са стопирани в движение, разкадровката идва от полетата на фотографията, киното и видеото. Тези образи чужденци са се настанили в удобната ниша на живописта и паразитират върху нея. И това не е странно, доколкото така наречената концептуална живопис се появи през втората половина на ХХ в., тъкмо чрез срещата си с пърформанса, текста, фотографията и видеото.

 

 

Чети и: Вила Валдберта - Духът на орнаментите

 

 

Богдан Александров уверено се разполага в много зони едновременно – но не на последно място, следва да се отбележи, че неговите голямоформатни платна са и автентична живопис в най-чистото значение – като форма, цвят и повърхност. Ако един зрител разгадава двойнственият семантичен код, то друг ще види професионалните живописни умения. А когато си способен на подобен интелектуален слалом, то неизбежно попадаш в идеалния отбор на съвременната българска живопис".

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт