ХХІ век. Библията и художниците

 

Изложба "Енигми" на Иван Милушев

 

 

На 28 май от 18.00 ч. в галерия "Възраждане" в Пловдив ще се открие третата изложба живопис от кураторския проект "ХХІ век. Библията и художниците"  –  "Енигми" на Иван Милушев.

 

 

"Създател на изключителен фигуративен свят, Милушев успява да поддържа през годините високо ниво на енигматичност на своите персонажи. Тяхната индивидуалност е обособена от ред характеристики, които много лесно приемаш и трудно забравяш. Хуманист по душа, Милушев не съди, не порицава, той прощава. Меката, заоблена опростеност на фигурната деформация показва изчистената по детски сетивност на художника, който движи деликатно пастелната колоритност в малко, но перфектно обслужено пространство. Персонажите обикновено са голи и е удивително, че това изобщо не се набива на очи. Напротив – приемаш голотата им за естественост.

 

 

Много остро характерни за живописта на твореца са лицата на персонажите му. Веднага се открояват особените очи. Големи, чисто бели, с една чертичка в средата, те са като кладенци (бездънни или изпразнени), будят лека тревога и имат необичайна и нелесна за възприемане красота. Празни очи и в същото време - омайващи.

 

 

Често посяга към Библията и неговите живописни послания са много човешки, много простички и в същото време определено енигматични. Избраните персонажите потъват или пулсират върху тъмните, синьо – сиви фонове, понякога и червеникави, мистериозно ни гледат с празните си, но магьосни очи, пълноценно дишат в интимния си свят, позират ни голи и естествени като истински божи деца и така изкуството на Иван Милушев достига своята майсторски осъществена енигматичност." Краси Алексиева, 2013 г.  

 

 

Чети и: Св. св. Кирил и Методий и държавата на духа

 

 

Иван Милушев е роден през 1956 г. в Благоевград. Завършва художествена гимназия София през 1975 г., а след това НХА – София – 1981 г. специалност илюстрация при проф. Румен Скорчев. Член на СБХ. Има над 30 самостоятелни изложби. Работи с техниките на акварела, графиката и маслената живопис. Живее и работи в Благоевград.

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт