"Романтични разходки" на Лора Маринова

 

Варненката излага в галерия "Ларго"

 

 

От днес (31 май 2013 г.) Арт галерия "Ларго" представя варненската художничка Лора Маринова. След участието ѝ в сборна изложба на фамилията Маринови и след самостоятелната ѝ изява през 2011-та година, това е третата изложба на Лора в "Ларго".

 

 

В навечерието на рождения ѝ ден тя си прави най-добрия подарък за един художник – самостоятелна изложба. Ценителите ще видят една позитивна, усмихната и вдъхновена Лора Маринова. Носталгичните и минорните теми са останали в миналото, картините искрят от светлина и топли багри, темите са любимите на художничката – импресионистични пейзажи от морската градина и сцени и етюди от различни оперни и театрални постановки.

 

 

За ценителите на нейните миниатюри варненката е подготвила една картина – пано, образувано от шест малки картини, което напомня за често философския подход в работата ѝ. Двайсетината платна в "Ларго" ще бъдат подредени от 31-ви май и ще бъдат на разположение на зрителите до 21-ви юни 2013 г.

 

 

 

 

Втората самостоятелна изложба на Лора Маринова в "Ларго" се открива в навечерието на прекрасна годишнина – на 1-ви юни варненката навършва 60 години. Никой не би го предположил, гледайки свежата, елегантна и красива жена пред себе си. Освен младежката фигура Лора е съхранила в себе си свежестта на чувствата, еуфорията на твореца от заобикалящата го красота. А тези свежи емоции са изразени върху платното със замаха и умелата ръка на един все пак зрял художник, с майсторството на наследничка на велик художник, със самочувствието на творец, овладял най-тънките умения на този труден занаят.

 

 

В залите на галерията ще видим отново прекрасни пейзажи, както и сложни фигурални композиции. "Романтичните разходки" се случват в парка, в любимата Морска градина, но и в балната зала или в малките улички на Кайро, които художничката е кръстосвала преди 15 години.

 

 

Като изтъкнат български импресионист Лора представя няколко пейзажа, изцяло изградени върху играта на светлината и сянката, с много едри мазки, някои от тях рисувани буквално на един дъх. Откриваме любимите цветове на художничката – всички нюанси на зеленото, лилаво, златно-жълто.

 

 

 

 

В малкото бижу, наречено "Светлина и сянка" една слънчева пътека ни повежда напред под сводовете на дърветата. Голямоформатното платно "Край езерото" ни потапя в красотата и романтиката на разходката в парка в летния следобед. Различните сезони придават различна красота на парка, играта на светлината е различна. Затова и Лора не подминава чара на пролетта в "Пролет в градината". А багрите на есента блестят с цялата им пищност и яркост в "Есенна лоза".

 

 

И в тази изложба присъстват любимите на авторката етюди от театрални и оперни постановки. Почитателите на Лора познават много добре нейните балерини, които са любима тема в картините ѝ. И в настоящата изложба ще се насладим на платно, в което дъщерята на Янко Маринов е уловила своите героини "Зад кулисите".

 

 

Чети и: Антони Георгиев - Patterns

 

 

Красотата и изяществото на моделите извикват възхищение, позите подчертават най-съкровените мигове на съсредоточаване и подготовка за представлението. Особено интересен акцент в изложбата е триптихът "Рождения ден на инфантата", вдъхновен от пиеса на Оскар Уайлд. Тъжният край на малкото джудже с разбито от младата инфанта сърце е само загатнат, но играта на лицата, развитието на сюжета в трите платна, ни припомнят изключителните сценографски постижения на Лора в дългите ѝ години работа като сценограф на Варненската опера, театър и балет.

 

 

 

 

Не пропускайте представянето на една от най-значимите фигури във варненската живописна школа, потомствената художничка и майстор на пейзажа Лора Маринова. Изложбата продължава до 21 юни.

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт