Атанас Хранов - Пътуване към Исла Негра

 

Колекция за невидимия салон на Пабло Неруда

 

 

"Новата изложба на Атанас Хранов изгражда невидим салон към колекцията от оригинални носове на кораби, събирана от Пабло Неруда по крайбрежията на Европа и Латинска Америка и съхранявана в дома му в Исла Негра.

 

 

Традицията да се поставят носови фигури е въведена пред 16 век и изчезва с края на епохата на ветроходните кораби. Обикновено изобразяват човек или митично същество.

 

 

Върху кораба на Атанас Хранов винаги стои жена, която трябва да преведе мъжа между страховете и сънищата, между островите и копнежите, между виденията и спомените. Различните й имена крият неумиращ дух. Тази жена първа изплува, но и първа се скрива в мъглата на пътя. Първа напуска родното място, но и първа съзира завръщането.

 

 

Винаги с гръб към моряците, тя не престава да ги следи с очи, а бялата следа по вълните е нишката към дома, разгръщана милостиво след тях; вижда миналото и бъдещето, носейки се по вълните на настоящето.

 

 

Жена, обичана вечно, защото е обвита от мъгла, вятър и копнеж; съхранява страхове и чертае мечти отвъд хоризонта. Дори извадена от подвижните пясъци на мъжкото минало, тази жена е готова да разкаже за цялото пътешествие, за целия безотговорен и светъл кураж на скитника". Александър Секулов

 

 

От 6 до 25 юни 2013 в Галерия "Ракурси".

 

 

Чети и: Стамен Касабов - Ние и Земята сме едно

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт