Георги Янков - Объркана комуникация

 

От 4 до 23 юни галерия "Юзина"

 

 

Георги Янков e професор по "Плакат и визуална комуникация" и носител на редица награди. Както отбелязва кураторът на изложбата "Объркана комуникация" проф. Свилен Стефанов: "Много характерно за този автор е балансирането по тънката граница между сериозното и шегата" и той с лекота си служи с основното оръжие на авангарда – визуалния виц. Проф. Янков показва една по своему класически авангардна изложба-инсталация с различни обекти, всеки от които притежава и естетически качества. Чрез комбинация от светлина, звук и интересни материали изложбата акцентира върху формата на общуване и нейното значение.

 

 

 

 

"През последните години съвсем се объркахме в начина си на общуване. Комуникацията преминава много повече през телефони, компютри, съответно –  Фейсбук, Скайп и др. – уж споделяме, но повърхностно. А споделянето в тълковния речник означава нещо друго – да разкриваш свои съкровени мисли, чувства пред друг, за да получиш съчувствие, съвет. Оказва се, че формата на споделяне променя съдържанието" – казва авторът проф. Георги Янков.

 

 

 

 

В изложбата "Объркана комуникация" художникът показва набор от елементи, сред които: надиплени завеси от метал, прорязани от светлини и най-неочаквано от стари ножици; едновремешни картонени куфари (останали от родителите на автора), чиито капаци сами се повдигат и периодично, аха да се отворят, но вместо това се захлопват – като асоциация с късата памет за миналото; дългогодишно използваното ч̀ело на вуйчото на художника (също професор), документиращо едновременно чрез своята нетленност и епидермалния лазерен лъч цялата нестройна и дисхармонична човешка комуникационна заблуда; картини с многобройни светещи очила, символизиращи, масовото зомбиране в социалната мрежа, където по думите на проф. Янков: "всички си слагаме тъмни очила". 

 

 

Чети и: Атанас Хранов - Пътуване към Исла Негра

 

 

Както в армията, така и в изкуството авaнгард не може да съществува без ариергард. Но в класически авангардната изложба "Объркана комуникация" на проф. Янков, контрапунктуалният ариергард не е в изкуството, а в зрителите, плуващи в бульона на обърканост не само в комуникациите.

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт