130 години от рождението на художника Борис Денев

 

Три изложби отбелязват събитието

 

 

По повод 130-та годишнина от рождението на художника Борис Денев Съюзът на българските художници и фондация "Поддържане на изкуството в България" организират изложби в галериите "Шипка" 6 (7-28 юни ), "Алма Матер" (7-18 юни ) и "Дебют" (17 юни-12 юли), в които ще бъдат показани негови произведения от фонда на СБХ, НМБИИ, СГХГ, художествените галерии в Плевен, Пловдив и Сливен, БНБ.

 

 

Проектът, подкрепен от програма "Култура" на Столична община, включва и издаването на луксозен двуезичен каталог.

 

 

Забележителен творец, интелектуалец и гражданин, Борис Денев е високо ценен и уважаван за приноса му към националната ни култура. Той създава стотици пейзажи, портрети и композиции с исторически, библейски и военни сюжети; прави хиляди рисунки; учи живопис в Мюнхенската художествена академия; участва в Балканската война като санитар-доброволец.

 

 

В продължение на 10 години е военен художник към щаба на армията; учителства и систематизира възгледите си за обучението и образованието по изобразително изкуство.

 

 

Чети и: Майя Горова - Българщина

 

 

Денев още от детска възраст мечтае да полети и успява да го направи с изработен от самия него делтапланер. Конструира стенен слънчев часовник; свири на няколко инструмента и сам прави такива; бохем и основна фигура в популярния оркестър на „Бръмбъзъците”; членува активно в дружеството „Родно изкуство” и участва в организирането на няколко наши изложби в чужбина, включително в качеството на комисар на българския павилион на Венецианското биенале през 1942 г.

 

 

Куратор на изложбите и съставител на каталога е изкуствоведът Весела Христова-Радоева.

 

 

Изложбата в галерия “Алма Матер” се организира със съдействието на Културния център на Софийския университет.

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт