Изложба на номинираните за Наградата за БАЗА

 

От 18 юни до 14 юли 2013 в СГХГ

 

 

Конкурсът за млади художници БАЗА е част от мрежата конкурси Young Visual Artists Awards (yvaa.net), които се провеждат всяка година в Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватска, Чешката република, Косово, Македония, Сърбия, Словакия и Словения.

 

 

Връзката между отделните конкурси е Фондацията за гражданско общество в Ню Йорк, която осигурява наградите – творчески престой от шест седмици в Ню Йорк за един художник от всяка държава. Всеки от националните конкурси има собствено наименование, ред на провеждане и художествена институция, която го управлява. Автор на названието БАЗА и инициатор на самата награда е Мария Василева. Институтът за съвременно изкуство – София (ica-sofia.org) е организацията, отговорна за провеждането на конкурса и втората част от наградата – самостоятелна изложба в Галерия ИСИ-София.

 

 

Пребиваването на наградените в Ню Йорк протича в опознаване на сцената и художествения живот, срещи с куратори и колеги. Художниците разполагат и с ателиета за работа, както и с възможността да организират изложба в пространството на International Studio & Curatorial Program (iscp-nyc.org).

 

 

Изборът на носител на наградата се извършва от жури от утвърдени художници, куратори и представители на художествени институции. През 2013 членове на журито са: Мария Василева (куратор, главен уредник на СГХГ), Яра Бубнова
(куратор, директор на ИСИ-София), Недко Солаков (художник), Борис Мисирков (фотограф), Георги Богданов (фотограф), Оливие Боасие (колекционер на съвременно изкуство), Сара Рейсман (куратор, стипендиант на Фондация Вилчек). Освен за да се включи във втория етап от журирането, гостуването на Сара Рейсман има за цел запознаване със съвременната българска художествена сцена.

 

 

В предстоящата изложба Искра Благоева, Стела Василева, Зоран Георгиев, Николай Занев, Кирил Кузманов, Емилиян Лалев,
Сашо Поповски и Димитър Солаков  ще се представят предимно с нови проекти.

 

 

Чети и: Горски духчета завладяват Западен парк

 

 

За Зоран Георгиев и Кирил Кузманов това е втора номинация за наградата БАЗА. Техните работи, както и тези на Искра Благоева, Стела Василева, Николай Занев и Димитър Солаков вече са популярни сред публиката. За първи път в художествена изложба се представят Емилиян Лалев и Сашо Поповски. В изложбата авторите ще покажат обекти, инсталации, живопис, рисунки и видео.

 

 

Името на наградения за 2013 г. ще бъде обявено при откриването на изложбата в СГХГ.

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт