Концерт в лятна нощ 2013

 

Виенската филхармония & Лорин Маазел

 

Sony Classical & Вирджиния Рекърдс представят "Концерт в лятна нощ 2013" в изпълнение на Виенската филхармония, под диригентството на Лорин Маазел с музиката на Верди и Вагнер. Концертът чества 200 години от рождението на двамата велики композитори: Рихард Вагнер (1813 – 1883г.) и Джузепе Верди (1813 – 1901г.).

 

 

Станалият традиционен вече "Концерт в лятна нощ" е сред най-популярните събития на открито в света на класическата музика. От 2008-ма насам, концертът се организира всяка година на открито в парка на двореца "Шьонбрун" във Виена, Австрия. Паркът служи като приказен декор за музикалната вечер, която е напълно безплатна за жителите и гостите на австрийската столица. Диригенти на предишните издания на летния концерт се изтъкнати майстори като Жорж Претр, Даниел Баренбойм, Франц Велсер-Мьост, Валерий Гергиев и Густаво Дудамел.

 

 

На 30 май 2013г. Виенската филхармония с гост-солист - швейцарският тенор Михаел Шаде - под диригентството на Лорин Маазел, изпълниха програма с популярни откъси от  произведения на Верди и Вагнер.

 

 

Началото бе дадено с Триумфалния марш от "Аида", който поведе публиката към любими мелодии от творчеството на Верди: арията La mia letizia infondere от "Ломбардци", Танци от "Отело" и Увертюри от "Луиза Милер" и "Силата на съдбата". Музиката на Верди се редува с творби от Вагнер, като селекцията включва Прелюдия от "Нюрнбергските майстори певци", Легенда за светия граал от "Лоенгрин", както и изключително популярната "Ездата на валкириите" от "Валкюра".

 

 

Концертът беше достъпен за любителите на класическата музика по целия свят, след като милиони зрители и слушатели в повече от 60 държави, имаха възможността да му се насладят в директните радио и телевизионни излъчвания. Сцената е издигната пред величествения фонтан на Нептун, в сърцето на Шьонбрун парк.

 

 

 

 

Диригент на тазгодишното издание на „Концерт в лятна нощ” e една от най-значимите фигури на световния подиум - маестро Лорин Маазел. В своята забележителна кариера, продължаваща повече от 70 години (той започва като дете-чудо още на 8-годишна възраст), Лорин Маазел дирижира близо 200 оркестъра и има над 300 звукозаписа. Той има специално отношение към Виена – бил е артистичен директор на Виенската държавна опера и е дирижирал 11 пъти традиционния Новогодишен концерт на Виенската филхармония.

 

 

Популярният тенор Михаел Шаде, също е добре познат на австрийската публика с ролите си във Виенската държавна опера. Тенорът е в афишите и на всички световни оперни театри от Метрополитън опера в Ню Йорк и Ла Скала в Милано до Парижката опера и Фестивалът в Залцбург.

 

 

Традицията на Виенската филхармония ни връща в далечната 1842г., когато Ото Николай (германски композитор и диригент), дирижира концерт с членове на императорския оркестър към "Hof-Operntheater". Този концерт, наречен "Филхармонична академия" се смята за събитието, с което Ото Николай създава Виенската филхармония като самостоятелен оркестър. От основаването на Виенската филхармония до днес, оркестърът се управлява от Административен комитет, чията дейност (артистична, организационна и финансова) е независима. Всички решения се взимат на демократичен принцип с гласуване от членовете на оркестъра на общо събрание.

 

 

Чети и: Изложба на номинираните за Наградата за БАЗА

 

 

Дворецът Шьонбрун заедно с бароковия парк е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО и дава неповторим визуален чар към изключителното музикално съдържание на „Концерт в лятна нощ”.

 

 

„Концерт в лятна нощ 2013” излиза на CD, DVD, Blu-ray, както и в дигитален формат от Sony Classical/Вирджиния Рекърдс.

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт