Нова дизайнерска предметност

 

Изложба на департамент "Дизайн" НБУ

 

 

Студентите и преподавателите от Нов български университет отново се обръщат към някои от последните тенденции в дизайна, а именно използването на реди мейд, смяната на контекста на даден дизайн, търсейки иновативен поглед, съвременен прочит на възможностите на дизайна.

 

 

Те  превръщат работата в забавление, доближавайки я до инсталацията и авангарда. Творците търсят ново качество на живот чрез дизайн, максимално освободен от индустриалното производство, виновно за замърсяването на околната среда и за погубването на природните ресурси.

 

 

 

 

Този подход към дизайна променя очакванията ни за индустриално произведена предметна среда и се доближава до концепциите на братя Кампана и Юрген Беи, където проектирането на индустриална продукция не е цел. Вместо това младите творци искат да дадат възможност на предметната среда да заживее "втори живот в нов контекст" както казва Гуриеро. Използвайки естествени материали като зебло, гипс, смола и намерени предмети те предават своето усещане за вдъхновение, емоционалност и вариации на зрителя.

 

 

Чети и: "Четири свята" в галерия "Класика"

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт