Победителите в Националния литературен конкурс на "Хермес"

 

Издателството представи книгите на призьорите

 

 

За седма поредна година ИК "Хермес" обявява победителите в станалия вече традиционен Национален литературен конкурс "Хермес" за млади автори. Жури от утвърдени български писатели определи номинираните творби и излъчи победителите. Интересът към тазгодишното издание на конкурса бе огромен, като в изaателството постъпиха общо 135 ръкописа: 60 в категория поезия и 75 в категория проза.

 

 

Двата ръкописа, които се пребориха с достойната конкуренция и спечелиха конкурса тази година, са "Диагноза: изгубена" на Десислава Шейтанова – победител в категория проза и Мартин Спасов – "Аз мога да цитирам тишина",  – победител в категория поезия.

 

 

За Десислава Шейтанова и книгата "Диагноза: изгубена"

 

 

Десислава Шейтанова е родена през 1983 г. във Варна. Завършва IV езикова гимназия и специалност "Публична администрация" в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Печели годишния конкурс на Катедрата по публична администрация и фондация "Лиляна Данева-Бризби" за научно есе за 2004 г. Магистър по стопанско управление, владее френски, английски и португалски език. Живее в София със съпруга си и любимия си котарак, работи в банка като експерт кореспондентски отношения.

 

 

На пръв поглед двадесет и осем годишната Лена е успяла и щастлива жена. Тя е хубава, умна, работи на престижна позиция в голяма компания и е омъжена за любовта на живота си. В свят на криза и несигурност Лена е сред малкото материално и емоционално обезпечени късметлии, но не се чувства щастлива.

 

 

Скучното и монотонно ежедневие я поглъща и тя осъзнава, че балансирайки между работата и семейството, е на път да загуби себе си. Тихото недоволство от посредствения начин на живот прераства в сдържан гняв и поражда у нея усещане за безпътица.

 

 

На прага на тридесетте, Лена вижда края на младостта и началото на биполярно разстройство. И решава да промени живота си. Преди да е станало прекалено късно...

 

 

 

 

За Мартин Спасов и книгата "Аз мога да цитирам тишината"

 

 

Мартин Спасов е роден през 1985 г. в гр. Шумен. Завършва специалност "Българска филология" в Шуменския университет "Еп. Константин Преславски". В момента работи в Регионалния инспекторат по образование – Шумен като мл. експерт по организация на средното образование. Обича да чете хубава поезия, а самият той пише от около 3 години.

 

 

Отучих тишината да боли

 

и ням щурец в ухото ми засвири.

 

Сърцето ми е глупав пилигрим –

 

пътува и се кланя на кумири.

 

Напълних самовара с липов цвят

 

и гледах как потича щедростта му.

 

Помислих си: „Приятел без ръка

 

е по-добре, отколкото без рамо“.

 

На чашата ми кацна гълъб син

 

и тихо в аромата се удави.

 

Сърцето е наивен пилигрим.

 

Разбра, че няма път.

 

Но продължава.

 

 


Чети и: Хорхе Букай и Силвия Салинас - Да продължа без теб

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт