Кристи Филипс - Писмото на Росети

 

Венецианска куртизанка променя хода на историята

 

 

"Писмото на Росети" от Кристи Филипс е художествен роман, който е изграден около реално историческо събитие - Испанския заговор срещу Венеция. За него е писано от различни автори и се обсъжда в историческите среди. Проучванията обикновено следват една и съща основна идея, като варират единствено в детайлите.

 

 

През май 1618 г. херцогът на Осуна и маркизът на Бедмар са обвинени, че планират нападение срещу Венеция – "отвътре и отвън": Осуна със своята флота, а Бедмар с новоформираната армия от наемници. Заговорът обаче е предотвратен, когато един от наемниците разкрива всичко пред венецианския сенат.

 

 

Трима от наемниците са обесени на площад "Сан Марко" – надолу с главата, което е било знакът за предателство. Венецианското правителство не дава официално обяснение за екзекуцията, но гледката на обесените мъже бързо изпразва странноприемниците в града и пансионите, в които обикновено отсядали наемници, войници и моряци, чийто брой във Венеция бил значително нараснал. Според някои източници близо триста от тези френски и испански наемници стават жертва на венецианското правосъдие и са удавени в Канала на сираците; други хроники споменават само за смъртта на тримата обесени.

 

 

Фактите в Испанския заговор от години са обект на сериозен дебат и е възможно никога да не се разкрие какво точно е станало.

 

 

Кристи Филипс се опитва да създаде достоверен портрет на епохата и събитията, свързани с Испанския заговор, според информацията, на която може да се разчита. "С оглед на интересите на художествения елемент в романа промених смъртта на тримата заговорници – през март 1618 г., докато в действителност това е станало през май същата година – споделя авторката. Поради несигурната информация, свързана с тези събития, Испанският заговор представя една неразгадаема мистерия, която бе изключително благодатна за моето въображение.

 

 

С изключение на Осуна и Бедмар (и по-маловажните герои като Жак Пиер и Никола Рено, френските наемници, които често се споменават в сведенията за заговора) – всички други персонажи в романа са измислени, включително Алесандра Росети, Антонио Перес, Ла Челестия и Джироламо Силвия. Животът на героите обаче, постъпките и размислите им се основават на сериозни проучвания и отговарят на действителността през седемнайсети век. За да пресъздам автентично света на този период, разчитах на множество източници.” Кристи Филипс

 

 

"Писмото на Росети" на книжния пазар от издателство "Кръгозор".

 

 

Чети и: Анита Тарасевич - Любовни заклинания

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт