Николай Ангелов - Гари с изложба "Нов ден"

Заедно напред

 

От 28 юни до 18 юли 2013 г. в Арт галерия "Ларго"

 

 

"От 28 юни 2013 г. в  Арт галерия "Ларго" ще представи бургаския художник Николай Ангелов - Гари. За втората си самостоятелна изява тук,  Гари е подготвил 24 нови платна, населени с познатите негови герои – предимно женски и детски образи. За младия художник те въплъщават чистотата и невинността, красотата и поезията в живота.

 

 

Експозицията носи знаковото заглавие "Нов ден".

 

 

Именно очакването на новото е най-силният и най-често срещаният в картините момент. Младото момиче тръпне в очакване на първата среща, малките деца препускат към първото си приключение, младата майка открива новите усещания от общуването с първата рожба, красивата девойка преживява вълненията на първата лятна любов. Във всяка картина авторът е заложил на новото начало и на тръпката от неочакваното. Посланието е да тръгваме към всеки нов ден с надеждата за прекрасните неща, които могат да ни се случат през този ден.

 

 

 

 

"Надежда" е наречена и една от картините, веднага грабващи вниманието на зрителя. От платното ни гледат от упор поразително сините, блестящо-лъчезарни очи на младата Надежда – надежда за нов ден и за ново начало в него. От рамото на девойката наднича един друг световен символ на надеждата и любим герой в картините на Гари – гълъбът.

 

 

 

 

В "Молитва за дъжд" красивата, облечена в бяло девойка също е символ на новата надежда. Тя напомня за древни времена, когато весталките и жриците са се обличали в дълги, бели роби и са танцували ритуално за дъжд. Но тук усещаме намигането на художника. Невинността и изяществото на модела контрастират с чувствеността на позата, захарната сладост на динята е символ на сладките изкушения, поднасяни ни от живота.

 

 

 

 

В "Тайният дневник" отново е загатната изкусителната сила на женската природа, чрез червеното канапе, на което е седнало девойчето. Черната котка, символ на фаталната жена, в картината все още е малко котенце. Но и тук героинята на Гари е в началото на пътя, който ще я превърне от малката кокетка в изкусителна жена. Новият ден ще дойде с нови очаквания, но и с осъзнаване на нашата нова, променяща се същност.

 

 

Красотата, младостта, невинността, са издигнати в култ в творчеството на Гари. Неподражаемият му стил, впечатляващите портретни композиции, нежният колорит и изяществото, с което моделира образите в картините си, му създадоха многобройни почитатели, не само сред българските ценители, но и далеч зад пределите на родината.

 

 

Чети и: Тодор Варджиев - Дизайн 50/70

 

 

Не пропускайте тази интересна изложба, оптимистична и позитивна. Заредете се с лятното настроение, което ще откриете в залите на галерия "Ларго" (Варна, ул. Хан Крум 8), благодарение на бургаския посланик на добротата и красотата Николай Ангелов-Гари.

 

 

Изложбата продължава до 18 юли". Нели Вълчева, галерист

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт