Вечер на "Магнезия Литера" и "Чешка книга"

 

Покана от Чешкия център с участието на Силвия Чолева и Ани Бурова

 

 

На 3 юли от 18.00 часа, Чешкият център в София ще представи две от най-значимите награди за чешка литература – "Магнезия Литера" и "Чешка книга". Българските издатели, преводачи и читатели ще бъдат запознати с откъси от наградените книги "Рибя кръв" (Rybí krev) на Иржи Хаичек, лауреат на "Магнезия Литера" 2013 и "Немци" (Němci) на Якуба Каталпа, носител на награда "Чешка книга" 2013.

 

 

"Magnesia Litera" е най-престижната чешка награда за литература, която се присъжда от 2002 г. от сдружение “Литера“. Наградата цели да насърчи качествената литература и добрите книги без оглед на жанра. Присъжда се в девет категории, като стремежът е да се обхване цялата чешка книжна продукция.

 

 

"Чешка книга" е чешка литературна награда от международно значение. Присъжда се за първи път през 2012 година. В организацията ѝ участват Чешките центрове в Мадрид, Виена, София и Париж. Организатор е независимо гражданско обединение със седалище в Прага, а събитието протича под патронажа на министъра на културата на Чешката република.

 

 

Чети и: Стив Бери - Измамата на краля

 

 

Наградата се присъжда ежегодно от седемчленно жури, съставено от академици, литературни преводачи и книжари, на една нова чешка прозаична творба, издадена от чешко издателство през предходната година. Целта ѝ е да пропагандира съвременната чешка белетристика не само в Чехия, но и в чужбина. За целта е създаден институтът "световни наблюдатели", предназначен за чуждестранни издатели, проявяващи интерес към преводи на съвременни чешки автори. Статут на наблюдатели към Наградата "Чешка книга" имат повече от двайсет издателства от осем страни и два континента.

 

 


Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:  

Още Арт