Спомени за Андрей Николов

Андрей Николов пред родната си къща, ок. 1950 г. Архив при ателие-колекция "Светлин Русев"

 

От 3 юли  до 8 септември в галерия Васка Емануилова

 

 

През 1922 г., когато след дълго отсъствие от страната скулпторът Андрей Николов се завръща в България, той подрежда първата си самостоятелна изложба.

 

 

В един от отзивите по повод изложбата четем: "Не е ли странно, че у нас се яви Андрей Николов? Какъв тайнствен и необясним случай създаде между нас този обаятелно нежен, изтънчен и дълбок скулптор с античния култ към формата на един елин и с тънката, безпокойна и нервна възприемчивост на модерната душа залутана в тайните на живота? Всред нас! Всред един народ примитивен и суров, откъснат толкова векове от всякаква култура, дребнаво практичен, грубо материалистичен, почти жесток в своята алчност".

 

 

Никола Михов в ателието на художника, 20 май 1943 г.

 

 

Настоящата експозиция "Спомен за Андрей Николов" е своеобразен опит да се очертаят параметрите на тази странност-уникалност в творчеството и делото на големия скулптор. В пространството на галерията са подредени не само фрагменти от скулптурното наследство на Андрей Николов, а и документи, които разкриват личността на художника и способността му да кара другите да го следват в неговите идеали и страсти. За първи път се показва важен писмен документи излязъл изпод ръката на Васка Емануилова, в който тя споделя спомени за личните си срещи с Андрей Николов и научените уроци в неговото ателие.

 

 

Чети и: Sprite Graffiti Fest и нови таланти в Борисовата градина

 

 

Публиката ще има възможност да види и непубликувани до сега снимки, увековечили мигове от житейския и творчески път на Андрей Николов. Подредените в галерията скулптурни портрети на личности, чиито имена отдавна са потънали в забрава, са съпътствани от биографични бележки, които съживяват спомена за Андрей Николов и най-близките до него хора – приятелите на художника.

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт