Изложба "Небесни проявления"

 

Цикъл фотографии снети от видеоматериал, заснет от Жорж Ру

 

 

Арт Галерия "Париж  Москва" представя изложба фотографии на френския артист Жорж Ру, озаглавена "Небесни проявления". Откриването ще се състои на 10 юли (сряда) от 18.00ч.

 

 

Изложбата се реализира в контекста на предстоящия национален празник на Франция  на 14 юли. Експозицията представя цикъл фотографии снети от видеоматериал, заснет от Жорж Ру в продължение на 12 години, като последната датира от 2013г.

 

 

Самият автор споделя, че за да бъде разбран неговият подход на работа е нужно да се опише последователността на събитията, които го довеждат до създаването на тези фотографии.

 

 

Началото е поставено през 2001 година, когато Ру се намира в Перу, в планинската местност над каньона Колка, за да заснеме на видео кондори. В процеса на снимане, авторът не забелязва нищо необикновено, но по-късно при монтажа на филма той открива в 3 от кадрите нещо, което няма нищо общо с контекста на филмирането: "Това беше моето първо небесно проявление" – казва Жорж Ру.

 

 

Авторът няма точно определение за изображенията върху фотографиите – всички те представляват кадри от проявления, заснети в небето. Въпреки това той предлага схематична систематизация, дефинирайки три категории:

 

 

- проявления,  приличащи на неидентифирани летящи обекти

 

 

- проявления,  движещи се с много голямя скорост и променящи формата си

 

 

- проявления  -  визии

 

 

Интересът на Жорж Ру да трансформира тези видеокадри във фотографии с художествена и естетическа интенция се засилва след 2008 година, когато нараства и броят на заснетите от него кадри с присъствието на небесни явления. За себе си той казва, че не е журналист, но се докосва до тази тема с голям респект и удивление: "Моята работа се състои в това, да предам заснетото с голяма точност и в същото време да съхраня магията на тези проявления. Това е един дълъг процес на подбор, на филтриране, на фокусиране и контрастиране. Искам да подчертая, че това не са фотомонтажи и аз съм убеден, че светът, в който живеем е една загадка. Тази изложба е един малък принос към везприемането на това, че не сме сами в Космоса” – споделя Ру.

 

 

Чети и: Спектрофрения

 

 

Ценителите на изкуството ще могат да се насладят на прекрасните фотографии на Жорж Ру от 10 до 21 юли 2013г. в галерия "Париж – Москва".

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт