Деца от Брацигово се срещнаха с класиката

 

Първият концерт на Live Music Now Bulgaria се проведе в дом за деца лишени от родителски грижи "Васил Петлешков"

 

 

Вчера се проведе първият концерт на организацията за свободен достъп до музика Live Music Now Bulgaria в домa за деца лишени от родителски грижи "Васил Петлешков" в град Брацигово. В залата за представления на дома, пианистката Силвия Михайлова и флейтистът Никола Кьосев изнесоха два кратки класически концерта, в които се включиха и децата. Младите музиканти забавляваха възпитаниците на дома като им показаха спецификите на пианото и флейтата по интерактивен начин и стимулираха интереса им към класически произведения.

 

 

"Децата от дома бяха много приятна публика и въпреки, че слушаха за първи път класически произведения, активно се включиха в разглеждане на музикалните ни инструменти и проявиха голям интерес към този жанр музика", заяви Силвия Михайлова. "От 4 години, заедно с Никола, сме част от екипа на Live Music Now в Шотландия и съм изключително щастлива, че вече организацията има дейност и в родината ни."

 

 

Пред децата от дома в Брацигово Силвия и Никола изсвириха известни откъси от популярни класически автори, сред които Моцарт, Доплер и  Шуберт.

 

 

Младите музиканти са специално обучени за работа с деца от международната организация Live Music Now и изнасят концерти в редица институции, за да доставят забавление и емоции в цял свят.

 

 

 

 

Live Music Now е най-голямата организация във Великобритания, която организира живи музикални изпълнения за обогатяване на социалния, образователния и здравния сектор. Концертът в Брацигово беше първата инициатива от клона на организацията в България. Сдружението Live Music Now Bulgaria цели осигуряване на свободен достъп до музика на различни социални групи и стимулиране развитието на млади таланти в страната.

 

 

Чети и: MOST: Финалистите

 

 

"Радвам се, че началната инициатива на Live Music Now се проведе в нашия дом. Децата за първи път се запознаха отблизо с класическата музика и освен, че изпълнителите им направиха голямо впечатление с професионалните си уменията си, те се сприятелиха с тях," сподели  Костадинка Найденова, директор ДДЛРГ "Васил Петлешков". "Самата аз бях вдъхновена от изпълнението на музикантите и съм сигурна, че ще продължаваме да развиваме музикалните заложби на децата от дома, като ги включваме в подобни изпълнения."

 

 

След първия концерт в Брацигово от организацията в България планират още инициативи в домове за деца без родителска грижа в цялата страна. При представянето на целите на организацията в София по случай официалното учредяване на сдружението преди месец присъства и Карол Майн-Директор международно развитие, Live Music Now.

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт