Изложба на Мохамед Кадда

 

Експозицията е посветена на 50 години от независимостта на Алжир

 

 

"Творчеството на Мохамед Кадда е потопено във вековните национални традиции на арабската духовност и на арабската култура и заедно с това е открито към модерното изкуство и е оплодено от него; то ни се разкрива ту сурово, ту нежно; ту фигуративно, ту абстрактно; ту драматично, ту лирично. И това не е някаква случайна или неясна еклектика – тъкмо напротив.

 

 

Изобразителните опуси на един от най-известните алжирски художници свидетелстват за органичното единство и за постигнатата цялостност на пластичния мироглед на автора. Това творчество представлява своеобразна сплав от житейски опит, от акумулирани познания, от автентичен природен талант и е плод на едно невероятно преплитане на индивидуална и родова, национална съдба.

 

 

Удивява широтата на неговия тематичен и формален диапазон – от митологията и религията до политическата история и съвременността; от маслената картина и кавалетната графика до плаката, акварела и рисунката.

 

 

 

 

От националните традиции Мохамед Кадда усвоява уроците на калиграфията, усещането, преживяването и изявата на вътрешната, скритата енергия на мотива, вкуса към ритмиката, към артистизма и импровизационната сила на жеста. От модерното изкуство – автономността на естетическото и художественото послание, сугестивната сила на цвета, експресията на самостойната пластическа форма.

 

 

Чети и: MOST: Финалистите

 

 

Кадда е художник, за когото сякаш няма тайни или скрити, недостъпни области, отвъд които или през които да не се вгледа неговото зорко и жадно за познания око. Той е в състояние да надникне в най-потайните кътчета на вътрешното "Аз" и същевременно да изрази социалните тежнения на времето, да се любува на красотите на пейзажа и на натюрморта или на изяществото на женското тяло и заедно с това да откликне на императивите на времето, да "забрави" себе си в името на социалната справедливост и на важната дума, която художникът със средствата, с които разполага, може да изкаже в подкрепа на свободата и на духовното възраждане на своя народ". Професор доктор на изкуствознанието Чавдар Попов

 

 

Изложбата ще бъде открита на 16 юли в галерия "Академия" от 18.30 часа.

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт