"Париж - безкраен празник" във Варна

 

Арт галерия "Париж – Москва" гостува в морската ни столица

 

 

Изложбата "Париж - безкраен празник" ще се открие на 8 август (четвъртък) 2013 г. от 18.30 ч. в просторния арт салон на "Радио Варна", разположен на бул. "Приморски" 22 във Варна.

 

 

Вернисажът ще бъде едно изключително по рода си културно събитие за жителите и гостите на морския град предвид плеядата от творци, които ще представят свои живописни и скулптурни произведения. Изключително силната кураторска селекция включва авторите:  Андрей Даниел, Вежди Рашидов, Вихрони Попнеделев, Греди Асса, Емил Мирчев, Емил Стойчев, Захари Каменов, Милена Йоич, Николай Панайотов и Николай Янакиев – художници, нямащи нужда от представяне, творчеството на които е оставило и продължава да оставя значима следа в българската и световната култура.

 

 

Общото между тези десет автори освен концентрирането на толкова много талант на едно място е и Париж. Съдбата свързва живота на всеки един от тях с европейската столица, превърнала се в символ на световно културно средище. Докоснали се веднъж до магията, наречена Париж, техните сърца остават пленени за цял живот, а голяма част от творчеството им сякаш пресъздава атмосферата на града.

 

 

Кураторите на изложбата – Йорданка Костадинова, Момчил Трайков и Юлия Савова, галеристи и артистични директори на софийската галерия "Париж – Москва", целенасочено правят своята селекция, опитвайки се да реализират главната цел и идея на проекта, а именно да въвлекат ценителите и любителите на изобразителното изкуство в атмосферата на Париж. Чрез визуалните разкази, които представят творбите, създадени с голямо майсторство и виртуозност, разказани от техните създатели, да запознаят зрителя и същевременно да го докоснат до онзи Париж, в който трябва да се влюбиш само тогава, когато лично усетиш с всичките си сетива.

 

 

Естествено идеята за реализирането на кураторския проект не е случайно хрумване, а е продиктувано от лични пристрастия и емоционална ангажираност, която галеристите изпитват към Париж, оставил дълбока следа и в техния житейски път.

 

 

Чети и: Изложба от фонда на галерия "ЛИК"

 

 

В мото на изложбата се превръщат емблематичните думи на Ърнест Хемингуей: "Ако сте имали късмета да живеете в Париж, където и да отидете по-късно в живота си, той остава с вас, защото Париж е един безкраен празник." Целта на събитието е наистина да накара всеки от докосналите се до този въображаем парижки прототип, пресъздаден в арт пространството на "Радио Варна", чрез творческите превъплъщения на едни от големите български имена в съвременното ни изобразително изкуство да изпита "безкрайния празник", който френската столица дарява на сетивата.

 

 


Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт