Квадрилатериал 2013

 

Почит към Казимир Малевич

 

 

На 31 юли сряда от 18.00 часа ще се открие изложбатата "Квадрилатериал 2013". Експозицията-честване е посветена на стогодишнината от първата поява на "четиристранника" на Казимир Малевич в сценографията към футуристичната опера "Победа над слънцето", реализирана в Санкт Петербург.

 

 

По-късно творбата става известна под наименованието "Черен квадрат" и се превръща във визуален манифест не само на нейния автор, но и на цяла една епоха в модерното изкуство. Показана е в последната обща изложба на футуристите в Петербург през 1915 г. Днес картината е собственост на Третяковската галерия в Москва.

 

 

През този период Малевич е водещата фигура на движението Супрематизъм.Неговите представители се опитват да достигнат незримата същност на нещата като използват геометрични и безпредметни форми. Известно е, че в природата не съществува права линия,както и т. нар. "чисти цветове". Убежденията на Малевич за изкуство, което не наподобява природата и борави само с правилни геометрични форми, стои в основата на по-късно развилото се абстрактно изкуство.

 

 

Чети и: Лятна академия за деца и ученици 2013

 

 

"Квадрилатерал 2013" има за цел да отдаде заслужената почит към цивилизационния принос на Малевич, но и да отрази някои последвали развития в безпредметното изкуство, засягащи редукцията на изразните средства и решенията за култивиране на физическото пространство.

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт