Фортисимо Фест започва турне на 6 сцени

Форисимо Фест 2012, София

 

Велико Търново и Русе посрещат фестивала за първи път

 

 

Фортисимо Фест, единственият национален фестивал за класическа музика на открито, се завръща със своето лятно турне “Музика под звездите”. Турнето ще се проведе в шест български града между 30 август и 15 септември. Освен през вече традиционните сцени в София, Пловдив, Варна и Бургас, тази година пътят на виртуозната класическата музика минава през Велико Търново и Русе. Всички концерти ще бъдат със свободен вход.

 

 

През 2013 Фортисимо Фест навършва четири години - време, за което фестивалът успя да събере десетки хиляди зрители, да се превърне в градска традиция и чакано събитие за публиката в София, Пловдив, Варна и Бургас.

 

 

“Факт е, че българи, които живеят в чужбина, се обаждат за датите на концертите, резервират самолетни билети и пристигат специално за тях. Концертите ни станаха място и време, което съвсем закономерно среща ценителите на класическата музика” - казва Ростислава Генчева, директор на Фортисимо Фест. Започнал в София през 2010 с концерт под звездите, за две поредни години фестивалът Фортисимо Фест успява да добави към своите открити сцени първо Пловдив (2011), в последствие Варна и Бургас.

 

 

Сред гост-солистите му през годините са имена като Сара Чанг, Веско Пантелеев-Ешкенази, Георги Черкин, трио “Триада”, Андрю Армстронг, Даниеле Белен.

 

 

Постепенно и напълно естествено концертите “Музика под звездите” се превръщат в национално турне за класическа музика на открито, а Форисимо Фест - в събитие от национален мащаб. Четвъртото издание на фестивала тази година добавя към своя маршрут откритата сцена пред Общината в Русе и откритата сцена на Летния театър във Велико Търново.

 

 

 

 

Турнето “Музика под звездите” ще се проведе между 30 август и 15 септември,  а пълната му програма е както следва:

 

 

Бургас - 30 август (петък)

 

Варна - 1 септември (неделя)

 

Русе - 5 септември (четвъртък)

 

Велико Търново - 7 септември (събота)

 

София - 13 септември (петък)

 

Пловдив - 15 септември (неделя)

 

 

Организаторите на Фортисимо Фест подготвят три паралелни музикални програми - една за Русе и Велико Търново, новите градове от турнето, една за Варна и Бургас, морските сцени на фестивала, и една за традиционните сцени София и Пловдив.

 

 

Както винаги досега, и тази година музикалните програми на “Музика под звездите” ще включват три части, изпълнени от солисти с оркестър - (1) класически музикални произведения, (2) авторска музика, фолклор и джаз и (3) съвременна класическа музика (в предишни издания на фестивала - от филми и видеоигри).

 

 

По традиция диригент на шесте концерта от турнето “Музика под звездите” ще бъде Максим Ешкенази.

 

 

Чети и: Нов български успех в международен балетен конкурс

 

 

“И тази година музикалните програми на фестивала имат невероятни, световнопризнати солисти. Една от големите ни изненади е, че за концертите в София и Пловдив ще имаме роял на откритите ни сцени. Ще участват децата-победители в конкурса "Да вдъхнеш живот" (Vitam Inspirare), които получиха като награда копия на цигулките Гуарнери дел Джезу и Страдивари от известния лютиер Риц Ивата. Те свирят наистина забележително и българската публика ще ги чуе заедно със големите ни солисти. Оркестрите зад тях ще бъдат на Варненска и Русенска опери, както и Софийският фестивален оркестър ” - споделя Маестрото.

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:  

Още Арт