Веселин Чакъров - В два профила

 

Изложба - живопис

 

 

Второто представяне на Веселин Чакъров галерия "Актив Арт" след изложбата "Цветовете на морето" през 2012 г. ще бъде открито на 8 авуст от 18.30 часа.

 

"Постномерността като понятие за обобщена културна ситуация се случва по силата на деконструкцията, отрицанието, делегитимацията и антитезата като всяко художествено течение се разграничава от предходните и се манифестира като  единствено възможното, с малки компромиси, допускащо  близките до себе си. Промяна на това културно поведение се наблюдава в последните десетилетия и тя е ориентирана към повече синтез и синкретизъм, т.е работа на един автор едновременно в няколко вече утвърдени стила и се мисли като различни модуси и художествени инвенции на една и съща творческа личност.

 

 

Израз на тази линия считаме  изложбата "В два профила" на Веселин Чакъров. Включваща около тридесет и пет маслени картини, представя два художествени стила – реализъм и модерна живопис. Това, което  като постулати би звучало така: "Накратко: невероятно е  винаги красиво … всъщност нищо друго, освен невероятното, не е красиво" (Андре Бретон) и  "реалното е единствено красиво: (Курбе) се примиряват взаимно и си отстъпват правата върху естетическата истина в пространството на експозицията.

 

 

 

 

Доминиращият жанр е пейзажът. Сюжетите са брегове, скали, лодки, гори, реки, пътеки.  Композициите са подчинени на академичните правила, ориенрани към традицията на "Новия реализъм", при който образите получават своята достоверност, но и авторска интерпретация.

 

 

Чети и: Малките истории на един художник

 

 

В модерните пейзажи и няколкото композиции домират  експресивни цветове - жълто, оранжево, червено и синьо, плоски цветни повърхноси, нагънати линни и деформации във времево-пространствения контюинитет. На пространството му е отнета триизмерността, а времето сякаш е лишено от своята протяжност и е  концетрирано в статичността на един-единствен миг. Ритмичното аранжиране на линия и цвят върху плоскостта на платното създават усещане за декоративност и внушение за монументалност в кавалетна форма. Пустинни пясъци, пирамиди, Сфинксът, морета, облаци и лодки са художествени фикции, които публиката ще има възможност да види, претворени във фовистичен маниер.

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт