Лиза Марклунд - Червения вълк

 

"Марклунд е една от най-динамичните и известни криминални авторки на нашето време" Партриша Корнуел

 

 

Изминала е почти една година от събитията, описани в "Жената, която трябваше да умре" (ИК „Колибри“, 2002 г.), и репортерката Аника Бенгтзон все още е измъчвана от кошмари, след като се е разминала на косъм от смъртта като пленница на Бомбаджията. В службата отношенията с главния редактор Андерс Шиман са се обтегнали, а у дома тя и съпругът ѝ се отчуждават все повече. Сякаш животът на всички е продължил, но без нея.

 

 

Неспособна да се отърси от преживения ужас, Аника открива, че се чувства жива и на себе си единствено когато е потънала до уши в работа. В края на шейсетте е извършена една от най-дръзките терористични атаки в историята на Швеция – взривен е изтребител в силно охранявана военна база, ала извършителят така и не е заловен.

 

 

Въпреки възраженията на шефа си Аника заминава за северния град Люлео, решена да изтупа прахта от случая с трийсетгодишна давност, но вместо това попада на нов – Бени Екланд, колегата журналист, който е обещал да ѝ съдейства в разследването, е загинал в привидно тривиална злополука. Вярна на инстинктите си, Аника започва да търси връзка между атентата и смъртта на Бени, без да подозира, че се е натъкнала на гнездо на усойници. Сред мрачните силуети на западащия провинциален град, дълги години се е спотайвала една тайна, която отприщва помитаща вълна от насилие.

 

 

"Благодарение на своите интелигентни истории, уверения си стил и критичен поглед към съвременното общество Лиза Марклунд няма равна" – Хенинг Манкел

 

 

"Вземете коя да е книга на Лиза Малклунд, четете я цяла нощ, изчакайте да отворят магазините и си купете още една" – Джеймс Патерсън

 

 

Чети и: Джон Стайнбек - Улица "Консервна"

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала: 

Още Арт