Ахмед Марашлъ ни среща с Настрадин Ходжа

 

Когато Настрадин Ходжа се появил на белия свят, не проплакал, а се засмял

 

 

Днес образът на Настрадин Ходжа продължава да е жив в приказките на много народи от цял свят. Историите за него се превръщат в любими анекдоти на малки и големи. Независимо от факта, че мъдрият герой носи различни имена в приказките на отделните народи, няма човек, който да не е чувал за Настрадин Ходжа.

 

 

В българските приказки много често Хитър Петър и Настрадин Ходжа се срещат и надлъгват. Техните приключения са смешни, забавни, но и поучителни. Никога не е излишно да си извадим поука от хорската глупост, стиснатост, хитрост и лукавство.

 

 

Настрадин Ходжа измисля какви ли не номера, за да осмее лекомислието, мързела и хитруването на дребно. Той знае как да се оправи с опаките хора и да накаже наглите и безочливите нахалници. Понякога се надсмива и над собствената си непохватност и неблагоразумие.
В приказното народно творчество и най-големият умник си намира майстора.

 

 

Чети и: Д. Х. Лорънс - "Пернáтата змия"

 

 

Ахмед Марашлъ е роден през 1958 г. в Кахраманмараш. Завършва основно и средно образование в родния си град. Дипломира се в Учителския институт в Акшехир и специализира "Обществени науки" в Стопанския факултет на Университета в Мармара. И до днес се занимава с преподавателска и изследователска дейност, пише поезия и води семинари за родители, ученици и учители. Има четири деца.

 

 

"Настрадин Ходжа накара света да се смее" на Ахмед Марашлъ излиза на 28 август.

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала: 

Още Арт