Гоце Смилевски - Сестрата на Зигмунд Фройд

 

Третият роман на даровития македонски писател излиза на 19 август

 

 

Виена, 1938 г. Нацистите разрешават на Зигмунд Фройд да излезе от страната заедно с посочените от него близки хора. Убеден, че нацистите скоро ще напуснат Австрия, Фройд включва в списъка си своето семейство и сестрите на жена си (плюс кучето), но не и собствените си четири сестри, които впоследствие са изпратени в лагера в Терезин.

 

 

На фона на тази провокативна история Адолфина Фройд, най-малката сестра, разказва за живота си, за несбъднатите си мечти, за любовта си, за обожавания по-голям брат. През призмата на нелекия живот на една изгубена в сенките на историята жена Смилевски разглежда проблемите на любовта, омразата и секса, на депресията и лудостта.

 

 

"Сестрата на Зигмунд Фройд" е книга на идеите, книга за избора и за тъмната страна на човешката природа.

 

 

"Поразително… Дръзко и неочаквано… Авторът ни представя нещо като сенчеста и силно критична биография на "великия човек"… Бях дълбоко развълнувана." Джойс Каръл Оутс

 

 

"Романът доставя истинско удоволствие. В него има голяма дълбочина, а езикът е поетичен и блестящ."Асошиейтид Прес

 

 

"Едно от най-интересните литературни събития на годината… Лесно за четене, интересно и задълбочено." Дубравка Угрешич

 

 

 

Авторът

 

 

Гоце Смилевски е роден през 1975 г. в Скопие. Учи общо и сравнително литературознание в университета "Св. св. Кирил и Методий" в родния си град. Продължава образованието си в Карловия университет в Прага, а след това пише докторска дисертация в Европейския университет в Будапеща.

 

 

Публикува първия си роман "Планета на неизкуството" през 2000 г. Следващият му роман, "Разговор със Спиноза" (ИК „Колибри“, 2010), е обявен за роман на 2002 г. в Македония. За третия си роман, "Сестрата на Зигмунд Фройд", писателят получава признание и извън родната си страна – удостоен е с Наградата за литература на Европейския съюз (2010).

 

 

Чети и: Ахмед Марашлъ ни среща с Настрадин Ходжа

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала: 

Още Арт