Мег Кабът - Царството на Хадес

 

Царството на Хадес

 

 

В средата на август издателство "Ентусиаст" издаде романа на Мег Кабът "Пленница на смъртта", част от серията Enthusiast Teen’s Books. Книгата е първата от трилогията за тийнейджърска публика на Кабът "Царството на Хадес". Това е роман за необичайните преживявания на главната героиня, преминала прага на смъртта и отново завърнала се при живите. Една митична и фантастична история за този и за подземния свят.

 

 

На 15 години въпросите за отвъдното вълнуват силно младите умове и сюжетът, който е многостранно оплетен тук, е силно свързан с митологичните отговори на вечното терзание.

 

 

Главната героиня Пиърс Оливиера се опитва да избяга и да се скрие от мистериозен ангел-хранител, който всъщност не идва от рая, а от ада. Тя копнее да се върне към познатия ѝ живот отпреди преживения инцидент, но ѝ е много трудно и се чувства едновременно част от този свят и отделена от него. Все пак Пиърс никога не е сама, защото някой постоянно я наблюдава. Невъзможно е да избягаш от царството на мъртвите, когато някой там те иска обратно.

 

 

Момичето се премества в друг град с надеждата да започне на чисто в новото си училище. Навярно най-сетне ще спре да се страхува толкова много. Но не може. Защото дори тук той я открива. Отчаяно иска да я върне обратно. Пиърс знае, че той не е ангел-хранител и тъмният му свят не е раят, но момичето не може да остане безучастно. Особено след като той се появява винаги когато най-малко го очакваш, но винаги когато Пиърс има най-голяма нужда от него. Ако тя си позволи да продължи нататък, може да се озове обратно на мястото, от което се бои най-много – в подземния свят.

 

 

На Пиърс ѝ е съдено да преживее не само смъртта на близка приятелка, но и развода на родителите си, откритието, че алчността на баща ѝ е заплаха, кошмара, че родната ѝ баба ѝ мисли злото.

 

 

Историята, която неслучайно е увенчана в началото на всяка глава с цитати от Дантевия "Ад", оставя читателите без дъх и дава много митологични и исторически нишки за по-любознателните.

 

 

Любовта, приятелството, страхът да приемеш различните, мисълта да опитомиш смъртта въпреки липсата на мъдрост и дълъг жизнен път – Мег Кабът е успяла да превърне своя роман в завладяващо четиво, което те кара да се замислиш за важните неща в живота... и отвъд него. Тийнейджърите ще открият много познати ситуации в романа. Едно се повтаря винаги за всички нас – търсенето на себе си и желанието да защитим личността си от всякакви посегателства.

 

 

Чети и: Гоце Смилевски - Сестрата на Зигмунд Фройд

 

 

"Това е въпрос, на който се е опитвала да намери отговор всяка религия по света – от тази на древните ацтеки до съвременните християни и мюсюлмани. Всяка от тях е създала своя собствена митология, свързана с отвъден свят, през който трябва да преминат душите на всички починали. Именно докато изучавах тези отвъдни светове (когато бях в гимназията), аз за пръв път се заинтересувах от божествата на смъртта и по-конкретно от мита за Хадес и Персефона. Точно така започна да се разгръща и историята, която по-късно щеше да се превърне в тази книга". – казва авторката.

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала: 

Още Арт