Силната програма на "Банско опера фест"

 

За първи път тази година е включен балет

 

 

Четвъртото издание на оперния фестивал под открито небе "Банско Опера Фест" впечатлява с едни от най-гениалните класически произведения на всички времена – балета "Лебедово езеро" (30 август 2013 - петък) по музика на Чайковски и операта "Риголето" на Джузепе Верди (31 август 2013 - събота).

 

 

Форумът за класическа музика за пореден път събира най-добрите български музиканти на централния площад в Банско, а 2013 година е специална за организаторите на феста заради честването на 200-годишнината от рождението на великия Джузепе Верди.

 

 

Новост във фестивала е включването на балетна постановка в програмата му – "Преди 4 години дръзнахме да направим класическа постановка в центъра на Банско. Малко хора вярваха, че нещата ще се получат, а препълненият площад обори всички съмнения и ни даде сили да продължим още 3 години" - сподели управителят на Монте Мюзик и съосновател на феста Магдалена Сотирова. "Благодарение на община Банско и хотел Кемпински Гранд Арена Банско продължаваме да надграждаме започнатото и сега разширяваме представянето на класическо изкуство във фестивала с включването на балетния жанр. Балетът "Лебедово езеро" е невероятно красив, това е връх на творческия гений на Чайковски и на хореографа Мариус Петипа", добави Сотирова.

 

 

 

 

Музикантът на годината според слушателите на БНР – Маестро Найден Тодоров ще дирижира оперната постановка. Партньор на "Банско Опера Фест" тази година е Държавна опера Русе, която е подготвила двете продукции. Солисти в "Риголето" са едни от най-утвърдените ни класически певци – Диана Василева в ролята на Джилда, Петър Костов в ролята на херцога на Мантуа, Александър Крунев в ролята на Риголето и други.

 

 

Чети и: ХIIІ-ти Майсторски клас на Райна Кабаиванска

 

 

Входът за "Банско Опера Фест" е свободен, а амбицията на организаторите е всяка следваща година да добавят новости в програмата и да привличат повече посетители в курортния град. Положителна тенденция е, че интересът на българските туристи към фестивала нараства и нацията ни започва да цени стойностното изкуство, предочитано до момента предимно от чуждестранните гости на Банско.

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт