Валери Ценов - Посоки

 

Изложба-живопис в галерия "Арго"

 

 

Днес Арт галерия "Ларго" ще представи Валери Ценов с живописната експозиция "Посоки". Това е петата самостоятелна изложба на пловдивчанина тук. Поради натоварения график на артиста за първи път през тази година платната му акостират на морския бряг в края на лятото, а не през пролетта, както е било досега.

 

 

"Този факт доведе до многобройни запитвания от вярната и голяма група негови почитатели, нетърпеливи да видят новите посоки, в които е тръгнал пловдивският виртуоз. В изложбата ще видим повече от 20 нови платна, рисувани специално за варненската публика.

 

 

Освен картини от добре познатите поредици "Антични морета", "Свободни пространства", "Антични мотиви", ще видим за първи път картини от най-новия тематичен цикъл на Валери – "Тайните градини". За любимата си варненска публика Ценов отново е подготвил десетина прекрасни морски сюжета, не по-малко са вълнуващите женски образи, посветени на богини, които ще открием в платната "Тера", "Диана", "Деметра". За почитателите на родопските сюжети пловдивчанинът е донесъл три пейзажа, събрали в себе си цялата красота и светлина на любимата българска планина.

 

 

След дълги размисли и колебания изложбата получава задължаващото заглавие "Посоки"

 

 

Но не за първи път Ценов поема голямата отговорност да ангажира вниманието на публиката със сериозно обмислена, критично селектирана експозиция.

 

 

 

 

На пръв поглед може да приемем, че чрез заглавието Ценов иска да обобщи идеята на изложбата като представяне на различните посоки на търсенията му през последните пет години, на различните посоки на интересите му, на различните теми, които разработва. Но това е съвсем повърхностно тълкувание. Вглеждайки се по-внимателно в картините, откриваме богатство от светове, идеи, теми и най-вече посоки на човешките търсения, които авторът като че ли илюстрира в картините си като един страничен наблюдател. Но Ценов не е само пасивен наблюдател. 

 

 

Както винаги, разглеждайки творбите му, оставаме затруднени дали да възприемем пловдивчанина като живописец или по-скоро като философ и вещ тълкувател на човешката природа. Бихме го нарекли и съвременен мъдрец и творец на притчи, ако не беше все още неприлично млад за мъдрец.

 

 

В настоящата изложба Валери сплита в едно свои любими теми, разработвани в неговите картини  –  темата за свободата на човека, за свободните пространства на човешкия дух, темата за скиталческата, приключенска, будна, незадоволена, търсеща природа на човека, винаги готов да поеме на едно ново пътуване – към неизвестното, към предизвикателствата на света, чакащи нетърпеливо да го подложат на всевъзможни изпитания. Има я и темата за възраждащата, неунищожима сила на природата-майка, за началото, за зачатието, за семената, от които покълва и избуява живота, чиято многопластовост е развита изключително интересно в картината "Тера".

 

 

 

 

Посоките на развитие на човешката история са диктувани от посоките на търсенията на будния човешки ум. Посоките на скитане на свободния човешки дух са довели до най-великите открития в науката, до сътворяването на най-великолепните творби на изкуството, до построяването на най-грандиозните сгради, до композирането на най-прекрасната музика, до написването на най-проникновените философски трудове.

 

 

Посоките на скитането на свободните хора са довели до великите географски открития. Посоките, които поема човек в живота си, са много и различни. Променяме завинаги съдбата си, пък и тази на другите около нас, поемайки в една или друга посока. Колко хора могат да твърдят, че нито веднъж в живота си не са се замисляли каква посока е поел животът им поради един или друг техен избор и какво би било, ако бяха направили друг избор. Колко хора могат да твърдят, че нито веднъж в живота си не са стояли сами, вперили очи в залеза и не са мечтали да могат с един замах да променят посоката на живота си, да излязат от черупката си, да бъдат различни, диви, неразумни.

 

 

Чети и: Атос Фачинкани открива сезона в галерия "Париж-Москва

 

 

Колко хора могат да твърдят, че нито веднъж в живота си не са лежали нощем, вперили поглед в звездите, търсейки знаци за съществуването на други светове, богове, друг разум, които биха ни дали нови, неочаквани посоки на развитие и на търсения.  Ако има такива хора, нека те не идват на нашата изложба.

 

 

За всички останали, а съм сигурна, че те са неизброимо много, изложбата в галерия "Ларго" продължава до 18 септември".Нели Вълчева, галерист.

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт