Clandestino: В търсене на Ману Чао

 

Биографията на новия Боб Марли

 

 

Преди години Ману Чао обикаля из Колумбия заедно с групата си Ману Негра, като преговаря с правителствени войски, бунтовници и наркотрафиканти. Епизодът от онова време е описан повече като изтеглянето на Наполеон от Москва, отколкото като рокендрол пътешествие. Така действа Ману, прави всичко различно.

 

 

Той е музикант, който продава милиони копия от албумите си, но предпочита да спи на пода у приятели вместо в 5-звездни хотели. Активист срещу глобализацията, който си общува еднакво добре със защитници на правата на проститутките в Мадрид и със сапатисткия лидер Субкоманданте Маркос в Чиапас. Отшелник, който се чувства у дома си, когато пее пред 100 000 души на стадионите в Латинска Америка. Такъв е Ману Чао – Че Гевара на съвременната уърлд сцена.

 

 

След разпадането на Ману Негра през 1995 г., музикантът започва солова кариера. Сингълът му от 1998 г. „Bongo Bong” го прави световно известен, а албумът „Clandestino”, който се появява същата година е един от най-продаваните френски албуми за всички времена.

 

 

 

 

През май 2013 г. на книжния пазар се появява и историята на Ману. "Clandestino: в търсене на Ману Чао" е писана в продължение на пет години, през които Питър Кълшоу следва Ману по света – пият в барове в Барселона и Ню Йорк, в последния момент са поканени на благотворително участие в бежански лагер в Сахара, посещават Мексико, където участията са отменени заради размирици, свързани с местните наркобанди. Резултатът е една от най-увлекателните музикални биографии, писани някога, която излиза и на български седмица преди концерта му в София.

 

 

Само след броени дни ще може да се потопите в истинско музикално пътешествие из живота и творчеството на един от най-добрите съвременни музиканти, издава "Вакон".

 

 

Отзиви:

 

 

„Ману Чао е истинският наследник на Боб Марли и Джо Стръмър... завладяваща история, разказана по брилянтен начин.” Найджъл Уилямсън, Songlines

 

 

„Откачено величие... В Европа и Латинска Америка Ману Чао отдавна е рок бог, съизмерим с Боб Марли.” Rolling Stone.

 

 

Чети и: Ноеми Сечи - "Комунистът Монте Кристо"

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт