Изложби на чешко изкуство

 

Творби на студентите от Интермедийния кабинет на проф. Милан Книжак

 

 

Една покана за двойна доза изкуство от Чехия ни предлагат изложбите "I-kona" и "Може би змии!"

 

 

Творбите (живопис, рисунки, обекти, фотографии, видео и др.), които ще бъдат показани в София са дело на преподавателите и студентите от Интермедийния кабинет на проф. Милан Книжак в пражката Академия за изящни изкуства (AVU). Експозициите ще бъдат представени на 16 и 19 септември в Чешкия център и в галерия "Академия“ на Националната художествена академия. На откриването им ще присъстват проф. Милан Книжак, доц. Милан Перич и студенти от AVU.

 

 

"I-kona"

 

 

Откриване на 16.09 от 18:00 часа, Чешки център на ул."Раковски" 100. (Изложбата ще продължи до 30.9.2013 година).

 

 

Думата "икона" произлиза от гръцката дума "eikon", означаваща образ. Оригиналното значение на "икона" е свещена творба, но днес се използва в по-широк смисъл като култов предмет или личност, както и в компютърната терминология.

 

 

Творбите, които ще бъдат изложени в Чешкия център отразяват явлението "ортодоксални икони" в традиционното българско изкуство, както и явлението „икони“ в съвременното изкуство. Необходимото условие за студентите при създаването им е внимателно
изследване на ортодоксалните икони. След като се запознаят с произхода и естествените връзки по темата, студентите могат спокойно да боравят с нея.

 

 

Обединяващ елемент на изложбата е форматът „картина“ (вертикален формат 130x100 см), базиран на т.нар. „врата на хармонията“ – традиционна пропорция в размера на картината, т. е. едната страна на квадрата към нейния диагонал в съотношение 1:1,41. Тази канонична пропорция се използва при иконите изобщо. Всеки художник сам е избрал техниката за създаването на творбата си.

 

 

Може би змии!

 

 

Откриване на 19.09 от 18:00 часа, галерия „Академия“ на ул. „Шипка“ 1. (Изложбата ще продължи до 05.10.2013 г)

 

 

В изложбата ще бъдат представени както предварително подготвени, в студиото на проф. Милан Книжак, образци на студентски работи (рисунки, обекти, фотографии, видео и др.), така и произведения, които художниците ще създадат в НХА няколко дни преди откриването на изложбата.

 

 

"За нуждите на моето ателие дефинирах термина "интермедиен" като свободно движение на медии. В никакъв случай това не се припокрива с мултимедийността, разбирана като свързване на различни медии в едни цяло.

 

 

Чети и: Леонел Гонзалез в галерия "Париж - Москва"

 

 

Под "свободно движение" имам предвид че наред с класическите дисциплини, каквито са създаването на картини и скулптури, студентите могат да използват видеото и компютъра, да създават инсталации (понякога от необичайни елементи), като част от обучението могат да включат литературни, музикални или театрални форми, да помислят за архитектура, разбира се могат да създават и мултимедийни проекти. Това означава, че всички познати и непознати области са еднакво отворени и възприети от тях". Проф. Милан Книжак

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт