Кони Палмен - Искрено ваш

 

Най-фрапантният литературен дебют на Холандия

 

 

В свободомислещия Амстердам от осемдесетте и деветдесетте години на миналия век живее един невероятен мъж, закоравял прелъстител, невъзможен, непоносим, чаровен, трогателен, вълнуващ. Преди внезапно да изчезне.

 

 

Четири жени – проститутката Лили, монахинята Моника, актрисата Юдит и психоаналитичката Сар де Врис, разказват една след друга за връзката си с журналиста Саломон Шварц и заедно с това разнищват темите за вината, за свободната любов, за отношенията с родителите, за вярата в Бог – територия, на която Кони Палмен се чувства в свои води и която виртуозно изследва. Макар Саломон Шварц да има прототип в лицето на внезапно починалия приятел на писателката (на когото тя посвещава творбата си), "Искрено ваш" е роман в най-завладяващия смисъл на думата, в който на фона на няколко любовни истории се разгръща психологическият образ на едно цяло поколение жени.

 

 

Кони Палмен, смятана от холандците за най-голямата им съвременна писателка, е родена през 1955 г. Изучава философия и литература в Амстердамския университет и започва да пише още като съвсем млада. Първият ѝ рoман, "Законите" (1990), е най-големият литературен успех в Холандия през последните години и е отличен с престижната "Дъблинска литературна награда IMPAC", а през 1992 г. става носител на голямото отличие "Европейски роман на годината". Само за три години след появата си "Законите" претърпява в Холандия 24 издания, което е невиждана рядкост за дебют. Преведен е на повечето европейски езици, както впрочем и следващите й романи, превърнали се също в бестселъри.

 

 

Чети и: Агата Кристи - Джоб, пълен с ръж

 

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт