Aнтарктида - българската ледена приказкa

 

Документална изложба

 

 

Българският антарктически институт, Държавна агенция "Архиви", Културният център на СУ "Св. Климент Охридски" и Галерия "Алма Матер" представят документалната изложба "Aнтарктида - българската ледена приказкa", от 23 септември до 4 октомври 2013 г.

 

 

Тази година университетската галерия ще посрещне зимния си изложбен сезон с документални свидетелства за една ледена приказка, станала реалност за пръв път преди 25 години – с първата експедиция, която дава началото на българското участие в проучването на най-южния континент, Антарктида. И оттогава, досега не спира възобновяването и допълването на този разказ…

 

 

 

 

Идеята да се представи в образи и документи историята на овладяването на ледения континент възниква при акта на предаване на документация на Антарктическия институт в Централния държавен архив. В 60 пана е представено, хронологично и тематично, българското присъствие на Антарктида от 1987 г., когато с инициативно писмо на тогавашния главен асистент в Софийския университет Христо Пимпирев, е поставено началото. Изложбата проследява четвъртвековния път от идеята за експедиция до най-южната част на планетата до нейната реализация, далеч надхвърляща първоначалните намерения.

 

 

Чети и: Александър Димитров - Островът в мен

 

 

Уникални фотографии на членовете на експедициите и техните гости и документи от ЦДА представят първите стъпки, работното ежедневие, свободното време, трудностите, които съпътстват овладяването на материка. И естествено, неповторимата природа на ледения континент.

 

 

Официално откриване на експозицията е на 23 септември, понеделник, 18:00 часа в галерия "Алма Матер", фоайе Северно крило, Ректорат на СУ.

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт