Сердирикон - огнени легенди от древния град

 

Премиера на "Жар театър"

 

 

Мащабен театрален спектакъл с огън и пантомима връща руините при ротондата "Св. Георги" към древния им блясък.  Духове от забравеното минало изплуват от останките, за да припомнят на хората истории на богове и герои. За първи път, тайните на това сакрално място оживяват и пресъздават историко-митологични фигури като Пасифая – майката на Минотавъра, Ериниите – древните богини на отмъщението, богa Пан - създателят на флейтата. Огънят е в танца, в ритуала и в битките, с които душите на мъртвите герои доказват, че заслужават вечен живот в човешката памет.

 

 

"Сердирикон" не се осланя на друго осветление освен огненото и разказва митологичната история на София от друга гледна точка. Героите в “Сердирикон” се изправят пред пагубната човешка страст и се опълчват срещу всичко в името на мечтата си. Надвиват враговете си, за да почерпят мъдрост от тях и предават своите уроци на поколенията векове след тях.

 

 

"Жар театър" кани жителите на София на едночасово пътешествие от древността до наши дни, в богатия свят на огъня, куклите и маските. Защото легендите са винаги живи, винаги вдъхновяващи и някак близки до нашия живот. Винаги ще съществува мост между театъра и реалността, между миналото и настоящето и “Сердирикон” прави този мост видим и осезаем. В този смисъл спектакълът е приказна хроника на София, въображаема, но истинска със своето послание.

 

 

 

 

След миналогодишния си успешен огнен спектакъл "Ignis – Възраждането на София", “Жар театър” поддържа жив интереса си към историческото наследство на София. Все повече съчетаването на различни изразни средства и техники е водещо при създаването на спектакли, вдъхновени от митове и легенди. И резултатът е все по-неочакван.

 

 

Чети и: Изложба на Иван Манойлов в галерия "ЛИК"

 

 

Освен българските актьори, в проекта участват и млади артисти от девет европейски и средиземноморски страни. Te заедно преминаха през предварителните проучвания, лабораторната работа и изработката на костюми и реквизит.

 

 

Идея и концепция за „Сердирикон” са на Елена Пап и Пламен Георгиев, режисурата е дело на Елена Пап. Премиерното представление можете да гледате на 26 септември 2013г., от  21.00 часа, на руините при ротондата "Св. Георги". Следващите представления ще бъдат на 28 септември, 1, 2 и 5 октомври. Вход свободен.

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт