Pin-up момичетата на Бъни

 

Легендарната Бъни Йегър с първа изложба у нас

 

 

Истинско съкровище очаква този месец ценителите на ретро естетиката – фотографската изложба "Pin-up момичетата на Бъни" на легендарната Бъни Йегър, ще бъде открита на 14-ти октомври от 19:00 ч. във VIVACOM Art Hall. Благодарение на организаторите петдесет от най-емблематичните творби от кралицата на pin-up фотографията гостуват в София до 25 октомври - рядък шанс да се насладим на златната ера в този стил.

 

 

Култовата Бъни Йегър стартира кариерата си през 50-те години на 20 век като модел и първоначално започва да снима по тривиална причина – това ѝ позволява да разпространява по-лесно снимките от собственото си портфолио на модел. Не след дълго обаче Йегър открива, че досегашният ѝ опит е от изключителна полза в доминирания дотогава от мъже занаят. Красотата, лекотата и непринудеността стават запазена марка в снимките на момичетата на Бъни. Тя е първата жена, снимала за Playboy и създала едни от най-знаковите корици на списанието.

 

 

"Почти всички момичета се навиваха да позират за мен, защото не се притесняваха, че ще ги задявам, както правеха мъжете фотографи", разказва Бъни.    

 

 

В средата на 50-те години тя вече трудно смогва да изпълнява поръчките за нови и нови Pin-up снимки. От това време датира и едно от най-големите й открития – Бети Пейдж, превърнала се в символ на Америка през 50-те и 60-те. Нейни са иконичните снимки на Урсула Андрес – момичето на Джеймс Бонд в „Доктор Но“ (1962), което излиза от водата с ослепително бял бански костюм в емблематичната сцена.

 

 

Урсула Андрес

 

 

 

Други от най-известните момичета на Бъни са Мария Стингър, Лиза Уинтърс, Джойс Низари. Интересен факт от работата на култовата американска фотографка е, че тя сама е създавала банските костюми, с които е снимала своите модели. Дързостта в снимките на Бъни Йегър е отражение на желанието за свобода на жените от онази ера. Самата Бъни ревностно поддържа носенето на бански от две части и е смятана за една от личностите, наложили носенето на бикини на плажа. 

 

 

Чети и: Клайдерман свири с български оркестър във Финландия

 

 

За първото представяне на Бъни в България пристигат нейният агент Ед Кристин и берлинският галерист Хелмут Шустер, който е организирал първата изложба на американската фотографска икона в Европа. Галерия "Шустер" е партньор на събитието в София. Непосредствено преди откриването на изложбата двамата специални гости ще се срещнат с български студенти, любители и професионалисти, за да споделят опита си в лекция и разговор за най-работещите международни практики в изкуството и арт бизнеса.    

 

 

Момичетата на Бъни ви очакват между 14-ти и 25-ти октомври във VIVACOM Art Hall. Вход свободен.

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт