Изложба в памет на Джузепе Верди

 

7 октомври – 10 ноември зала 4 на НДК

 

 

Изложбата "В памет на Джузепе Верди" е посветена на 200-годишнината от рождението на великия композитор. Експозицията е съставена от автентични костюми, скици и афиши от опери на именития италианец. Тя ще бъде открита в Националния дворец на културата на 7 октомври от 18.00 часа в зала 4. Експонатите са предоставени от Историческия Архив на Римската опера и могат да бъдат разгледани до 10 ноември тази година.

 

 

Съвместната инициатива на Италианския културен институт, НДК и Софийската Опера и Балет се реализира под патронажа на Посолството на Италия и включва 20 автентични костюма, 8 афиша, 31 скици и 59 оригинални рисунки от произведения като „Травиата”, „Аида” и много други.  Изложбата представя изчерпателен обзор на творбите на известни художници, като Лукино Висконти, Франко Дзефирели, Пиерлуиджи Пицци, Данило Донати, Никола Беноа, превели визуално със своя талант исторически събития, места, герои, които музикалният гений на Джузепе Верди вече чудесно е описал чрез възвишената си, безсмъртна музика.

 

 

Изложбата ще бъде придружена от видеоколаж на Вердиеви опери, поставени в Римската Опера, както и от каталог.

 

 

„Верди е композиторът, който е свързал работата си и творческата си личност със събитията, които са в основата на италианския възрожденски-освободителен период и поради това, изложба за него в София, точно два века след рождението на Маестрото, е голямо събитие не само за италианците, които живеят в тази страна, но и за българската публика, която винаги е била голям почитател на италианската опера.“ – пише Директора на Италианския културен институт, Анна Амендоладжине, в увода на каталога.

 

 

Чети и: Клайдерман свири с български оркестър във Финландия

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт