Никол Пруч и Якоб Шиихе - Тласък

 

От 25 октомври до  24 ноември в галерия "Васка Емануилова"

 

 

От години платформата за съвременно изкуство „Място за срещи“ на галерия „Васка Емануилова“ целенасочено представя гостуващи млади художници. Настоящата изложба включва работи на двама австрийски автори. Тя се занимава с идеята за тласъка като телесно действие между необходимостта (трябва) и желанието (искам). А също така и с възможностите езикът на изкуството да изкаже или свидетелства за събитие. Събитието обаче не като случка, а като нарушаване на реда, който познаваме.

 

 

Никол Пруч се занимава с намерението (за едно или друго действие) във връзка с шанса и понятието на ситуационистите „dérivе” (случайно отклонение) при изследването на градското пространство. „Организация на територия” e психофизическо опознаване на центъра на София за един ден. Това е град, в който художничката никога не е била преди.

 

 

По време на откриването Никол Пруч ще направи пърформанс, в който е включена книгата на Георги Марков „Портрет на моя двойник”. За нея тя е метафора за живота, в който победите и загубите се предоговарят от шанса.

 

 

От своя страна, Якоб Шиихе използва сложния език на живописта и видеото, за да изрази отсъствие. Не образът, а празнотата е това, което го занимава. Неговите работи са обединени от историята за художника, рисуващ върху вода, разказана от Хелмут Хайсенбютел през 1976. Въображението за нея и за тази странна фигура на твореца, Якоб Шиихе изследва като утопия за свобода. Рисуване, което  поражда самоизтриващи се „картини“.

 

 

Куратор на изложбата е Владия Михайлова.

 

 

Никол Пруч (р. 1980) завършва Университета по приложни изкуства във Виена през 2013, където учи живопис и художествени, и научни визуализации. Тя е завършила също така „Биомедицина“ в Университета по приложни науки във Виена и печатни медии и такива, работещи с време в Университета по изкуства в Лондон. Нейни работи са показвани в групови и самостоятелни изложби в Австрия, Германия, Лондон, Русия, Словения, Българя и Съединените американски щати. Никол Пруч живее и работи във Виена.

 

 

Якоб Шиихе (р. 1988) учи в Университета по приложни изкуства във Виена (2007-2012) и Университета в Нюкасъл (2012-2013). До момента неговите работи са показвани в групови и самостоятелни изложби най-вече в Австрия, сред които: Memes в Galerie Schloss Parz (2013); drawn apart, Galerie Z и Unsicheres Terrain / Destabilized Ground, SOHO in Ottakring (2012); DIE ENDLOSE UND-REIHE, k/haus passage, Bleach, Bildetage и camouflage, flat 1 (2011). Той е носител на отличията: Prix Ars Rothkrebschen (2012) и Theodor Körner Prize (2013).

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт