Изложба-живопис на Марко Дограмаджиев

 

6 - 25 ноември в Арт Галерия „Париж – Москва”

 

 

Арт Галерия „Париж – Москва” има честта да представи в своето артистично пространство, творбите на един класик на българското изобразително изкуство, Марко Дограмаджиев - представител на поколението художници, получили добра професионална подготовка, но поели по пътя на провинциални учители и останали някак встрани от големите събития в художествения живот на страната ни.

 

 

Той е определян за един от първите художници, насочил творческите си търсения към Импресионизма, който за съжаление не получава нужната популярност, въпреки нивото на художествен талант, който красноречиво личи в творчеството му. Изложбата на Марко Дограмаджиев в столичната галерия има за цел да съживи спомена за дейността на този голям български художник и да го преоткрие за публиката извън границите на родния му град Сливен, където той е почитан като една от големите обществени личности на града. Доказателство за огромното уважение към художественото дело на твореца са и организираните изложби посветени на творчеството му.

 

 

Марко Дограмаджиев е роден в гр. Сливен на 20.11.1891г., потомък на стар род, дошъл в началото на 19 век от гр. Прилеп - Македония. Средното си образование получава в гимназия в родния си град. През 1915 г. завършва Държавното рисувално училище в София в класа на проф. Иван Мърквичка, един от големите български творци, представител на следосвобожденското ни изобразително изкуство.

 

 

В ателието на Мърквичка, Дограмаджиев придобива солидна художествена подготовка в духа на реалистичното изкуство. От своя учител младият художник „наследява” афинитет към натурата и родните мотиви. През 1924-25 г. Марко Дограмаджиев спечелва конкурс за едногодишна специализация по живопис в Париж. Престоят във френската столица му дава възможността да се докосне до големите шедьоври на класическото изкуство и същевременно да се запознае със съвременните тенденции в изкуството. В Париж Дограмаджиев има шанса да учи в класа на известния художник Пол Шаба, което допълнително обогатява неговите професионални търсения.

 

 

Чети и: 130 години от рождението на Сирак Скитник

 

 

След себе си художникът оставя едно разнообразно в жанрово и тематично отношение, творческо наследство. Марко Дограмаджиев следва реалистичната линия в своите произведения. В някой от творбите му личи афинитет към Импресионизма като течение. Художникът работи в областта на портрета, фигуралната композиция и пейзажа. Някои от творбите му показват силно изразена социална ангажираност. Платната на Марко Дограмаджиев предизвикват интерес не само сред изкушената от изкуството публика, но и сред критици, изследователи и ценители на изобразителното изкуство.

 

 

Вернисажът ще се състои на 6 ноември 2013г.(сряда) от 18.30 ч. в залите на арт галерия „Париж – Москва”, намираща се в Дом на Москва в София на ул. „Георги С. Раковски” № 92. Любителите на изкуството ще могат да се насладят на изложбата до 25 ноември 2013г.

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт