Breaktrough разчупва границите на съвременното изкуство

Яна Калчева - Chain

 

Галерия "Юзина" се трансформира"

 

 

Арт център Юзина стартира официално с изложбата Breaktrough („Разчупване”), която ще бъде открита на 20 ноември от 19:00 часа в закрития атриум на бизнес сградата Сердика Офиси на бул. Ситняково 48. Изложбата може да бъде разгледана от всички ценители на съвременното изкуство до 8 декември.

 

 

Чрез изложбата Breaktrough или разчупване/пробив в превод от английски език, галерия „Юзина” обявява своята трансформация в Арт център Юзина. Новият фокус ще бъде поставянето на акцента върху идеите и хората, а не върху границите и местата. Центърът остава верен на мисията да служи като “електрогенератор” за съвременното изкуство и желанието да работи в единомислие и синхрон с различни екипи и културни институции.

 

 

Проектът Breaktrough с куратор д-р Вержиния Маркарова се осъществява в партньорство с Националната Художествена Академия и е част от научно изследване на Арт център Юзина, реализиран чрез методологията на творческия процес в сферата на визуалните изкуства. Представени са оригинални художествени инсталации предимно от текстил и рециклирани материали.

 

 

 

Изложбата е дело на 10 автори – водещи преподаватели и техни студенти.  Целта е да бъдат изследвани границите на човешкото възприятие чрез разчупването на всичко, което сме приели за константна даденост. В контекста на социално-политическите процеси в нашата държава и по света все повече се улавя необходимостта идеите на изкуството да се доближават до широк кръг от хора и да стават достъпни в общуването си.

 

 

 

 

Избраните 15 инсталации визуализират проблематиката, върху която работи екипът на Арт център Юзина:

 

 

Георги Янков (НХА) ще видим отново, служещ си с основното оръжие на авангарда – “визуалният виц”, както Свилен Стефанов го определя – автор, който балансира между сериозното и шегата по брилянтен начин.

 

 

Проф. Анна Бояджиева (НХА) е представена с инсталация от екоматериали, чрез които изследва идеята за различните реалности на материите, като ги поставя в непривичен контекст и изследва способността им да носят нов смисъл и идея.

 

 

Вержиния Маркарова (НХА) – внушава чрез работата си, че в изкуството няма граници и убедително разчупва всички клишета. Тя беше един от избраните автори, които участваха в мащабна изложба преди месец в китайския културен център “Ханджоу” на текстилното престижно триенале и нейна работа стана притежание на “Джъдзянг Арт Музеум”.

 

 

Яна Калчева, студентка в Националната Художествена Академия, представя инсталацията “Периоди”, с която миналата година печели голямата награда за най-добър дипломен проект сред бакалаврите в полза на колекцията на известна банка. Яна създава висящи във въздуха, докосващи земята или струпани и лежащи върху нея, цветни вериги. Те са символ на бързо променящите се етапи от живота ни, понякога разхвърляни, понякога синхронно свързани.

 

 

Чети и: Corpo IN/formazione

 

 

В изложбата Breaktrough са включени също текстилни произведения на Станислава Стоянова, инсталации на студентите Ива Симеонова, Елина Михайлова, Ива Генчева, Габриела Миланова, Стела Гечева, Стефания Крумова и видеоарт проект на Расим.

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт