Mистерии с багри и нож

 

70-та самостоятелна изложба - живопис  на Явор Витанов

 

 

В заглавието на новата експозиция във варненската галерия Актив Арт са включени около четиридесет платна, и заложена както идеята за тайнствата на един свят, така и художествената техника на неговото сътворение.

 

 

Светът в картините на Явор Витанов е място, където времето е спряло – улици, мегдани и огради, фасади на стари къщи, дворове, дувари и порти, воденици; пейзажи от Врачанския балкан, Родопа и Черноморието. Тези образи са материализирана представа за красивото. Те носят в себе си идеята за свещеното и вечното, защото са метафори на българското, на родното, устояло във времето.

 

 

 

 

Внушенията Явор Витанов постига като изгражда композиции чрез полагане на плътни, екпресивни мазки; наслагва обеми върху повърхността на платното, използвайки шпатула. Основно изразно средство е колорита – последователност от топли и студени цветове, посредством които се конструира образа. При Явор Витанов цветовете са интензивни и в сложни цветови хармонии. Чрез тях авторът успява да създаде и много характерната топла светлина в картините.

 

 

"От гледна точка на езика в изобразителното изкуство, всеки професионалист знае, колко талант се изисква да премериш цвета, да положиш “мазката” на точното място, да използваш фактурата като основно изразно средство. В пъстрия колорит на картините ще срещнем емоция, вътрешен заряд... Явор е постигнал онзи език на изказа, който са ни оставили в наследство майстори като Никола Танев, Иван Христов, Борис Денев, Марио Жеков – видни български художници от миналия век…" – пише Мариета Конова, ас. преподавател, ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”.

 

 

 

 

Чети и: 130 години от рождението на Сирак Скитник

 

 

Явор Витанов гостува с изложбата "Мистерии с багри и нож" за четвърти път в галерия “Актив Арт” след представянето му през 2008, 2009 и 2012 г.

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт