"Пинокио" за четвърти път на сцената на Младежкия

 

Възможно ли е днес от едно парче дърво да стане истински човек?

 

 

Предпремиерата на детския спектакъл „Пинокио” по Карло Колоди ще се състои на сцената на Младежкия театър "Николай Бинев" на 13-ти декември от 11 часа.

 

 

Начело на творческия екип отново е режисьорът Андрей Аврамов. За четвърти път на тази сцена той подготвя класическата и вечна приказка за дървеното човече, което минава през безброй изпитания и извоюва правото да се превърне в истинско момче.

 

 

Севар Иванов е в ролята на Пинокио. Той е студент по актьорско майсторство в класа на проф. Стефан Данаилов (тъй както е бил и Дарин Ангелов преди 11 години). Негов сценичен партньор е колегата му от НАТФИЗ Павел Иванов. Те участват заедно и в друг спектакъл на Младежкия театър – в мюзикъла "Някои го предпочитат...", чиято премиера беше в края на октомври този сезон. На сцената им партнират Александър Хаджиангелов, Ярослава Павлова, Зорница Маринкова и Юлиян Петров – млади актьори от трупата на, вече добре познати на публиката.

 

 

През сезон 1978-1979 г. Народният театър за младежта представя за пръв път на своята сцена драматизацията на Рафаело Лаваня на едно от най-прочутите произведения в литературата за деца – "Приключенията на Пинокио" от Карло Колоди. Спектакълът е игран повече от 250 пъти за своите малки зрители и техните родители. В първия си вариант с лудориите и превратностите на Пинокио се заема актьорът Никола Стефанов.

 

 

Втората постановка е от 1993 г.  и е със значително съкратено времетраене – само за час и половина актьорите помагат на дървеното човече да придобие човешки облик, а в дървената „кожа” на Пинокио влиза Иван Бърнев. Третата версия идва през 2002 г. с участието на Дарин Ангелов в ролята на Пинокио.

 

 

 

 

Интересното е, че спектакълът всеки път бива почти напълно възстановяван като текст, сценография и хореография, но актьорските превъплъщения се менят. Те именно издават различността на "Пинокио" и съчетани с безкрайното детско въображение, оставят незабравим спомен в сърцето на всяко поколение.

 

 

Режисьорът Андрей Аврамов споделя: "Театралното представление не е книга, която след прочитане ще остане в библиотеката, докато се родят децата на нашите деца. Спектакълът се играе днес, тук, за днешните деца... Затова решихме заедно с малките зрители да проверим: "Възможно ли е днес от едно парче дърво да стане истински човек?".

 

 

Чети и: Бандитска опера - премиера на ТБА

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт