Нашето последно па де дьо

 

За копието и оригинала в изкуството

 

 

Двама от най-талантливите ни артисти в областта на съвременния танц и пърформанс – Ива Свещарова и Вили Прагер (носител на наградата на публиката на европейската награда за съвременна хореография Prix Jardin d'Europe за "The Victory Day"), застават отново един до друг на сцената за "Нашето последно па де дьо".

 

 

Премиерата на пърформанса, базиран на работата на хореографа мутант Галина Борисова, ще се състои на 9-и и 10-и януари от 20.00 ч. в Център за култура и дебат "Червената къща", Червена зала.

 

 

Вдъхновени от наболялата тема за копието и оригинала в съвременното танцово изкуство – от една страна, и от творчеството на Галина Борисова – от друга, Ива Свещарова и Вили Прагер поставят животински маски на лицата си и се впускат в своето последно па де дьо - една дръзка реконструкция на сцената.

 

 

"Нашето последно па де дьо" по Галина Борисова не е нито копие на оригинала, нито "авторска интерпретация", а оригинал фантом, мутация на изходното произведение, обясняват артистите.

 

 

В своето премиерно представление те открояват специфични черти от творчеството на хореографа мутант Галина Борисова (както тя сама нарича себе си), присвояват ги и ги трансформират. А това поражда редица въпроси – "Кражба ли е това или отдаване на почит?", "Обективен портрет или субективна интерпретация?", "Дали иронията отслабва или усилва драматизма?".

 

 

"Ако Петипа ни беше видял, "Умиращите лебеди" щеше да е дует, още преди на Фокин да му хрумне да прави соло", допълват Вили Прагер и Ива Свещарова.

 

 

 

Не пропускайте новото провокативно представление, дело на Ива Свещарова и Вили Прагер – на 9-и януари (четвъртък) и 10-и януари (петък)!

 

 

Чети и: Скоро непоказвани в галерия "Ракурси"

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт