Изложба на Георги Баев в Сливен

 

Художествена галерия "Димитър Добрович" отбелязва 90-годишнината от рождението на бургаския художник

 

 

В навечерието на 90-годишнината от рождението на Георги Баев, на 5.февруари, от 17.30ч., в Художествена галерия "Димитър Добрович" в Слиевн ще бъде показана изложба с негови творби. За откриването е отправена покана към сина му Иво Баев. Ще присъства Георги Динев – директор на Художествена галерия "Петко Задгорски" – Бургас, който е и радетел на осъществената вече идея за откриване на галерия-музей, посветена на Георги Баев.

 

 

Георги Баев е роден на 9 ноември 1924 г. Завършва специалност живопис в Художествената академия в София, в класа на акад. Илия Петров и проф. Дечко Узунов. До 1960 г. работи предимно графика и сценография в кукления театър в Бургас.

 

 

Първото му международно признание е през 1957 г. на 6-ия световен младежки фестивал в Москва. Следват десетки участия у нас и в чужбина, много отличия, членство в СБХ, почетен член и член-кореспондент на Австрийското обединение на художниците “Кюнстлер хаус”, на Японската асоциация на художниците “Ника-кай”

 

 

Тежък момент в неговия живот е 1983 г., когато запалват ателието му и при пожара изгаря всичко. Това го амбицира и още на следващата година показва композициите "Агресия", "Апокалипсис сега", "Обикновен фашизъм", "На другия ден след атомната бомба", "Удавник", "Спомени", превърнали се в събитие. По-късно платната са изложени във Виена и проф. Петър Вундерли заявява, че това са произведения на един от големите хуманисти на Европа и света.

 

 

Чети и: Изложба "Ако можеха да говорят"

 

 

През 1986 г. Баев става носител на Хердеровата награда на Виенската академия за изкуства. Представен е в 34-томния речник на изкуствата на лондонското издателство “Макмилън”, многократно номиниран за “Мъж на годината”, “Личности с влияние”, “Кой-кой е” на американски и английски биографични институти.Търсен от галеристи у нас и в чужбина, определян като чепат човек, но сърцат и с огромна мощ. Негови картини са откупени или дарени на много места в България, художникът е изпратил свои творби дори за гладуващите деца във Виетнам и Кампучия.

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт