Юрий Симонов дирижира оркестъра на Софийската филхармония

 

Глинка – валс "Фантазия", Първи концерт за пиано и оркестър на П.И. Чайковски, С.Рахманинов – Симфонични танци

 

Диригентският дебют на Юрий Симонов е на 12 години. Тогава за първи път се качва на диригентския подиум в Саратов, за да дирижира оркестъра на музикалното училище. В неговата биография има какви ли не факти, люшкащи се крайни противоположности като изключване от Ленинградската консерватория, а после неговото име е изсечено със златни букви на "дъската на славата" в този институт, нежелание да отиде в специалност "Оперни диригенти", а после е 15 години в Большой театр, където е не само най-младият главен диригент, но и най-дълго задържал се на този пост.

 

 

Обиколил е света с най-различни симфонични оркестри и сам основава – "Лист-Вагнер оркестър" в Будапеща. От 1985 г. Ю. Симонов е ръководител на Държавния малък симфончен оркестър на СССР, а в началото на 90-те години на миналия век диригент на Филхармоничния оркестър на Буенос Айрес; от 1994-2002 г. - музикален директор на Белгийския национален оркестър в Брюксел. В  най-трудния за руската култура период се връща в Москва и от 1998 година възглавява Академичния симфоничен оркестър на Московската филхармония, при това повикан от самите музиканти.

 

 

В безкрайния репертоар на Симонов има произведения от разни стилове и епохи, дискографията му се представя от най-добрите световни фирми. Той е народен артист, професор в Московската консерватория. Маестрото е възпитал плеяда талантливи диригенти.

 

 

В програма на 6 февруари от 19.00 часа в зала "България" Михаил Глинка – Валс-фантазия (210 години  от рождението на композитора), Пьотр Илич Чайковски – Концерт за пиано и оркeстър No 1 си бемол минор оп.23, Сергей Рахманинов – Симфонични танци оп. 45.

 

 

Диригент: Юрий Симононов Русия, Солист: Михаил Петухов, пиано Русия.

 

 

Чети и: Изложба на Георги Баев в Сливен

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт