Анжело Красини - Късчета време

 

От 05 до  20 март 2014 в галерия Арте

 

 

Броени дни преди 8-ми март, галерия Арте поздравява всички дами и почитатели на ювелирното изкуство с великолепната експозиция на най-добрия български художник-бижутер Анжело Красини.

 

 

В юбилейната за автора година ще бъдат показани най-новите му постижения в съвременната авторска бижутерия, наситени с  много топлина и изящество,  с виртуозна изработка и поетична чувственост, неговите творби са специален реверанс към жената, майката и природата. И както казва самият автор: "От дете обичах да скулптирам, да рисувам.  Но любовта към една девойка ме събуди , че това са предмети, които могат да носят радост. С натрупването на житейски опит и опит в изобразителните изкуства, стигнах до извода, че в накитите може да се приложи всичко това, което съм научил в скулптурата, живописта, графиката. Така накитът действително може да бъде изкуство, да носи онази магия на ръчния труд, на уникалното мислене. И най-вече е предназначен, поне така мисля, докато творя, за последното божие творение - жената".

 

 

Крехката природна красота - това поначало е една от основните насоки в творчеството на Анжело Красини: вгледан в миниатюрната прелест на треви, цветчета, листа, той я отлива в сребро, "увековечава" я, претворява я в бижута. Тези природни форми запазват своята „индивидуалност”, асиметричност и причудливост, вплетени в конструкцията на колието, те умножават това усещане, още повече когато са в досег  с човешкото тяло.

 

 

 

 

И ако тази насока в творчеството на Анжело Красини напомня жанровете "натюрморт" или "пейзаж" в живописта, то използването на поетичен текст – хайку – препраща към други културни пластове (към бижутата са приложени хайку от  автора). Първоначално художникът "скриваше" такива текстове в структурата на бижуто; те оставаха като тайни заклинания, пожелания и послания на автора към бъдещия собственик и носител на накитите.  Сега тези послания са открити, допълват уловената в метал природна красота с поетиката на мигновение, преходност и вечност, сляти в едно цялостно усещане – като късчета застинало време...

 

 

Анжело Красини (р. 1954) завършва Строгановския институт в Москва, специалност "индустриален дизайн", през 1979. Има пет самостоятелни изложби в София, Пловдив, Мюнхен. Участвал е  във всички национални специализирани изложби, свързани с бижутерия и приложни изкуства, както и в международни прояви. През 1988 г. е удостоен с награда за участието си в Триеналето на приложните и декоративни изкуства в Ерфурт; получавал е и няколко годишни награди от Съюза на българските художници. Негови произведения са притежание на НХГ, ХГ Ямбол; на Музея за съвременно изкуство – Атина и др.

 

 

Чети и: Марио Хосен и Жерар Пуле с празничен концерт

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт