Стилян Дичев - Car Portraits

 

Самостоятелна изложба — живопис в галерия "Юзина"

 

 

За първи път автор рисува портрети на емблематични модели автомобили, олицетворяващи много специален статут. Официалното откриване на изложбата Car Portraits ("Портрети на автомибили") с автор Стилиян Дичев ще се състои на 12 март (сряда) от 19:00 ч.  в Шоурум Jaguar/ Land Rover на „Мото-Пфое” в партньорство с Арт Център Юзина.  Изложбата може да бъде разгледана до края на месеца.

 

 

Стилиян Дичев превръща автомобила в модел на изобразителното изкуство чрез класическия подход на портрета като жанр и акцентирайки върху характера и духа на обекта. "Изследвайки и възхищавайки се, авторът извежда автомобила като главно действащо лице, отправна точка, като нееднозначен символ на движението и посоката, динамиката и замаха, но и на благородното излъчване на баланса", отбелязва кураторът на изложбата Йово Панчев и допълва, че: "Автомобилите отдавна са експлоатиран обект на популярната култура, но превръщането им в модел на изобразителното изкуство – с "четката и платното", с класическите изразни средства на живописта – позволява темата да се третира едновременно абстрактно и освободено, а в същото време и категорично като джаз-стандарти в пластично измерение".

 

 

 

 

Ето какво споделя и самият автор на изложбата, Стилиян Дичев: “Автомобилът заема изключително важно място в нашия интензивен живот. В много случаи ние се олицетворяваме с него. Той е и отражател на нашето его. В тази изложба аз се опитвам да открия обратната връзка, когато автомоблът не е само опаковка за собственика си, а е част от него. Затова нарекох изложбата "Портрети на автомибили" .

 

 

Стилиян Дичев има реализирани над петнадесет самостоятелни изложби, както и много участия в общи представяния в България и чужбина. Негови произведения се намират в множество частни колекции, Националната галерия за изобразително изкуство, Галерията на художествената академия в гр. София и мн. др. Понастоящем Стилиян Дичев работи в областта на мебелния дизайн, съвременните интериори, изобразителното изкуство и дизайна на архитектурата. Идеята за тотал дизайн е в основата на работата му. В последните си проекти, авторът преплита възможностите на изобразителното изкуство, дизайна и архитектурата, за да се получи максимален ефект от намесата му.

 

 

Чети и: Анжело Красини - Късчета време

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт