Николай Майсторов – Апокалипсис сега или винаги

 

20 март – 20 април 2014 в СГХГ

 

 

Изложбата "Апокалипсис сега или винаги" на Николай Майсторов ще бъде открита на 20 март от 18:00  в СГХГ.

 

 

Авторът е сред ярките имена в съвременното  българско изкуство, с индивидуален и запомнящ се стил. В творчеството му се усеща острота и експресивност, пропита от силна емоционалност, вътрешно въздействие и внушение, към които няма как зрителят да остане безразличен.

 

 

Настоящата изложба в СГХГ е свързана с библейската темата за откровението или пророчеството на Свети Йоан Богослов за "онова, което има да стане скоро".

 

 

Представеният цикъл "Апокалипсис сега или винаги"  включва над 100 творби – живопис, графика и рисунки, създадени в периода 1993-2013 г., обособени хронологично. Всеки  период се състои от 22 произведения, точно колкото са и главите в "Откровението", с изключение на графичния цикъл от 2000 г., включващ 23 литографии, две от които са различни варианти на тема "Конниците на
съдбата"
.

 

 

Най-старият тематичен цикъл е от 1993-1994 г. и се отличава с по-контрастни и ярки цветове от следващите живописни платна, създадени през 2011-2013 г. Особен интерес представляват подготвителните рисунки от 2010 г. към последния живописен цикъл (2011-2013). Това е една недотам позната страна от творчеството на автора. Точно в този тип творби проличава силната
емоция, завладяла художника, опитът му да улови мигновено „виденията“ си и да ги изрази по максимално експресивен начин.

 

 

Изложбата дава възможност да се проследят различните етапи от работата на автора, като едновременно с това цикълът се показва в своята цялост.

 

 

Чети и: Richard Clayderman ще свири на роял от Букурещ

 

 

Зрителят може да види как идеята преминава през рисунката към литографията и се отразява в живописта. Особеностите на различните техники носят своя специфична изразителност. Нервната линия и бързината в рисунката на молива, особената плътност при въглена, мекотата на яйчената темпера, изчистените подробности и силното внушение при литографията, експресивното съпоставяне на цветовете в живописта разкриват търсенията на художника и стремежът му да намери най-подходящия начин да въплъти идеите си.

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт