"Карай да върви" по Волтер в "Сълза и смях"

 

Сценична версия и режисура Теди Москов

 

 

На 11-и април Теди Москов ще гостува на Открита сцена "Сълза и смях" с най-новата си комедия "Карай да върви по Кандит или оптимизмът". Следващата среща на публиката с философията на Волтер е на 18-и май в Драматично-куклен театър (Враца) като част от селекцията на Фестивал на камерните форми 2014.

 

 

Теди Москов за най-новия си спектакъл:

 

 

"Мисълта му изригва с мощност на вулкан- сякаш в главата на Волтер кипи енергията на земното кълбо. Ако е така, прословутата му усмивка се разтегля между Вестфалия и Парагвай, а по нея балансира Кандид. Трудно е да пазиш равновесие върху нещо толкова тънко, колкото е хуморът на Волтер. И за какво?! Единственото полезно нещо, което се случва  в цялото това пътешествие е придобиването на усмивка. Философията на усмивката: Как и защо да я  съхраним при всякакви обстоятелства?

 

 

Сещам се за заглавието на един френски филм "Карай да върви, това е валс". Подобно е и моето заглавие.

 

 

А сега сериозно за философската новела "Кандид, или оптимизмът":

 

 

Дори Волтер се е застраховал, като шеговито е споменал, че текстът не е негов, а е някакъв си превод от немски от някакъв си д-р Ралф. Това „освобождава“ от отговорност не само Волтер, но и тези, които превръщаме този текст в пиеса…  Колкото до полезната информация за въпросния текст, обърнете се към интернет. За някои представления (особено за моите) е хубаво публиката да идва подготвена.

 

 

п.с. На френски Волтер се пише "Волтаир".

 

 

 

 

Повече за екипа на представлението:

 

 

Художник: Чавдар Гюзелев, xореограф: Росен Михайлов, Галин Великов, kостюми: Георги Батилов, пом- режисьор: Атанас К. Атанасов.

 

 

Участват: Симеон Гълъбов, Златина Никифорова, Марин Маринов, Мартина Апостолова, Любомир Джустров, Росен Митров, Атанас К. Атанасов, Любомира Манчева, Любомир Джустров, Карина Ангелова, Боряна Борисова, Галин Великов.

 

 

Чети и: Maчей Фортуна – музика за тромпет и орган

 

 

През изминалия театрален сезон Университетски театър представи някои от най-ярките си заглавия на Открита сцена "Сълза и смях":
"Ковачи" от Алек Попов, режисьор Възкресия Вихърова, "Домът на Бернарда Алба" в ролята на Бернарда Алба актрисата Цветана Манева - режисьор Възкресия Вихърова, "Роберто Зуко" - режисьор Асен Блатечки, "Хоровод" - постановка на Диляна Манева и др.

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт