Студенти представят "Петя и вълкът"

 

Безплатен спектакъл на възпитаници на НМА "Проф. Панчо Владигеров" и НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов"

 

 

На 26-ти и 27-ти април, от 11 ч., в концертната зала на Националната музикална академия в София ще се състои кукленият концерт спектакъл "Петя и вълкът". Детската музикална приказка за разказвач и оркестър от Сергей Прокофиев ще бъде пресъздадена от студенти от НАТФИЗ и НМА, за да може деца и родители да се потопят във вълшебния свят на цветни и музикални персонажи и игри на светлини и звуци.

 

 

Събитията се осъществяват по програма, която цели да даде възможност за изява и обмен на идеи между млади български музиканти и артисти. Организаторите избират именно произведението на Прокофиев, защото дава свобода за експерименти във визуалната и музикалната интерпретация на класическото звучене. Съвместният проект между НМА и НАТФИЗ ще запознае деца между 5 и 12 години с красотата на различните музикални инструменти, които са и главните герои в кукления концерт спектакъл.

 

 

 

 

"Искаме да запознаем възможно най-много деца с нетрадиционния преразказ на симфоничната приказка,както самият Прокофиев я определя, "Петя и вълкът"“. Малките ще могат да се докоснат до класическата музика по забавен начин, защото всеки един от персонажите се превъплъщава в различен музикален инструмент. Например Птичката се "играе" от флейта, Котката – от кларинет, Петя – от щрайховата група, Вълка - от три корни и т.н."“, разказва Маргарита Илиева, организатор на спектакъла.

 

 

Режисьор на съвременния прочит на музикалната приказка е Елза Лалева, известна с други детски постановки като "Приказка за щастието" и "Бебешка пиеса". Диригент на концерта спектакъл е Георги Патриков, който също има богат опит в организацията и провеждането на редица музикални постановки за деца в София и страната.

 

 

Сергей Прокофиев написва "Петя и вълка" през 1936 г. и то само за 4 дни. Прекрасната музика и достъпният сюжет бързо превръщат творбата в едно от най-изпълняваните музикално-образователни произведения в света. "Петя и вълкът" е представяна в различни интерпретации в страната и чужбина, като ролята на разказвача се е изпълнявала от имена като Дейвид Бауи и Стинг.

 

 

Чети и: "Карай да върви" по Волтер в "Сълза и смях"

 

 

Кукленият спектакъл концерт "Петя и вълкът" ще се състои в концертната зала на НМА "Проф. Панчо Владигеров" на адрес: бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ 96 на 26-ти и 27-ми април, от 11 ч. Продължителността на спектакъла е приблизително 40 минути. Входът е свободен.

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт