Платна на Кольо Карамфилов в СГХГ

 

Изложбата можете да видите от 14 май до 1 юни 2014

 

 

Ранната и неочаквана кончина на големия български художник Кольо Карамфилов е поводът за тази изложба в СГХГ, за да почетена паметта му и да си припомним силата на изкуството му.Ще бъдет показани творби от различни жанрове и периоди, които само повдигат завесата към безкрайността на неговия талант.

 

 

 

 

Кольо Карамфилов (1963-2014) е роден в Пловдив, където през 1982 г. завършва "Сценография" в Училището за сценични кадри. От 1983 г. участва в множество общи и групови изложби. Заедно с Димитър Митовски създават тандема "Модерна класика" и в периода 1989-92 осъществяват няколко акции и съвместни изложби. Той е член-основател на авангардната група „Ръб“ и участва във всички нейни изяви в периода 1990-1993. От 1995 г. е член-основател и на група „Диско’95“. Изявява се като график, илюстратор, живописец, скулптор и сценограф. Печели множество награди.

 

 

Кольо Карамфилов е вселена, която не се изчерпва с едно или повече произведения. Той присъстваше в живота ни като съвкупност от много таланти – да рисува, да свири на китара и пее, да говори по един омагьосващо неповторим начин.

 

 

В изкуството си обаче е крайно пестелив. Опитва се да изгради визуален език, базиран на кодове – лесно разпознаваеми и достъпни. Някои от любимите си знаци като къща, ръка, крило, сърце, глава той използва отново и отново, насищайки ги с мъдростта на преживените уроци.

 

 

 

 

Тази изложба не би била възможна без подкрепата на семейството, приятелите и колекционерите на Кольо: Росен Карамфилов, Ина Дамянова, Стефан Божков, Радост Коцева и галерия U.P.A.R.K., Павлина Маринова, Емил Пунгеров и галерия L’Union, Росица Иванова, Николай Неделчев, Елена Йончева и Пламен Тодоров, Емил Иванов, Симеон Джуров, Димитър Тодоранов, Димитър Русев, Георги Добрев, Атанас Хранов, сем. Аделина и Вихрони Попнеделеви, Красимир Добрев.

 

 

Кураторски екип: Мария Василева, Станислава Николова, Стефан Божков.

 

 

Чети и: Сектор Арт показва художествените гимназии

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт